Vlaams groen licht voor restauratie Thermen en Koninklijke Gaanderijen in Oostende

Thermae Palace is aan restauratie toe. © HH
Redactie KW

De Vlaamse regering keurde het project Eau-Tel goed, een grootschalig restauratieproject voor het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen.

Daarbij gaan de Vlaamse overheid en de stad Oostende op zoek gaan naar een nieuwe uitbater, die de restauratie samen met Erfgoed Vlaanderen tot een goed einde zal brengen tegen 2022. Het project, waaraan ook een verbeterde horeca-uitbating zal gekoppeld worden, kan rekenen op een financiële ondersteuning van 10 miljoen euro vanuit de Vlaamse overheid voor de restauratie. “Het Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen prijkten op de postkaarten van onze Vlaamse kust,” aldus minister-president Bourgeois. “Vandaag is het echter wat vergane glorie. Het stemt me dan ook bijzonder tevreden dat we dit prachtige complex opnieuw de uitstraling van weleer zullen kunnen geven.”

Totaalrestauratie

Het agentschap Onroerend Erfgoed plant, samen met het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, een totaalrestauratie waarbij de hele site haar vroegere uitstraling zal terugkrijgen. De daken worden vernieuwd, de stabiliteit van de betonskeletstructuur wordt onderzocht en zo nodig aangepakt en schrijnwerk en gevelbepleistering krijgen een grondige opfrisbeurt. Ook het art deco-interieur van het hotel is aan een opfrissing toe. Tijdens de restauratie zullen verschillende ruimtes weer hun oorspronkelijke afwerking en dito uitzicht krijgen.

Via een openbare marktbevraging gaan de Vlaamse overheid en de stad Oostende nu op zoek naar een nieuwe uitbater voor de bestaande horecazaak. Onroerend Erfgoed zal een contractuele verbintenis aangaan met de nieuwe uitbater, om deze restauratie mede te financieren en tot een goed einde te brengen. De overeenkomst moet ook nog worden goedgekeurd door de Oostendse gemeenteraad, want Oostende is mede-eigenaar van het complex.

Groen bevreesd

Groen toonde zich al bevreesd omdat de stad volgens de partij alle zeggenschap over de site uit handen geeft. Alle inkomsten uit de verkoop of een andere formule gaan naar het Vlaams Gewest. Bovendien zou nu de mogelijkheid worden gelaten om een extra gebouw te voorzien en zou een derde van de kamers seniorenflats mogen worden. Groen sprak van een ‘uitverkoop’ van de stad.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier