Vissers werken mee aan project voor afvalvrije zee

Redactie KW

VIDEO UPDATE – De Stichting Duurzame Visserij heeft dinsdagvoormiddag het nieuwe project “Waste Free Oceans” gelanceerd. Die nieuwe techniek om de zee afvalvrij te houden werd in Oostende door de vissers gedemonstreerd in aanwezigheid van Maria Damanaki, Europees commissaris voor Visserij.

Alle water stroomt naar zee, maar dat geldt blijkbaar ook voor ons huisafval. Ook de drukke scheepvaart zorgt jaarlijks voor tonnen afval in open zee en op de stranden. Europa heeft daar tegen een actieplan ontwikkeld. Met speciale sleepnetten halen de vissers het drijvend afval uit het water. ‘Waste Free Oceans’ is het vervolg op het project “Fishing for Litter”, dat in ons land in 2007 werd opgestart. Daardoor werd de voorbije jaren al 31 ton afval bovengehaald door de vissers.

Voorloper

Volgens Ivan Victor van de Stichting Duurzame Visserij kunnen de vissers die opdracht uitvoeren bij slecht weer of op de dagen dat niet gevist mag worden. België kan zich met dit project opwerken tot een voorloper in de strijd om een afvalvrije zee. De voorbije jaren heeft de visserij al heel wat geïnvesteerd in milieu, bijvoorbeeld met nieuwe technieken die zorgen voor minder bodemberoering bij het vissen.

Vissers werken mee aan project voor afvalvrije zee

Bekijk hier de reportage

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.