Vinkenliefhebber Karel Puype uit Waardamme moet 4.274 euro boete betalen

Redactie KW

Karel Puype, die in Waardamme al 39 jaar tuinhuisjes ontwerpt en fabriceert, heeft een serieuze boete aan zijn been. Voor het vangen van enkele vinken moet hij meer dan 4.000 euro ophoesten. Buiten proportie, vindt hij.

In 2010 werd Karel betrapt. Hij was vinken aan het vangen in zijn achtertuin. “Ik wou die kruisen met mijn eigen kweek om ander bloed te hebben”, verdedigt hij zich. “Twee mannen van Bos en Groen kwamen op bezoek. De ene nam de voordeur en de andere kwam langs achter via de weide van de buurman. Hij plooide de omheining en brak palen af van de afsluiting. Toen ik vroeg van waar hij kwam, antwoordde hij niet. Ze hebben mijn net en mijn kooien meegenomen. Ik had een paar sijsjes en die hebben ze ter plaatse uitgelaten.”

Veel te hoge boete

“Enige tijd later ontving ik mijn pv: ik moest 4.141,50 euro boete betalen. Omdat het bedrag zo hoog was, ben ik in beroep gegaan. In de Brusselse rechtbank stonden er zes ambtenaren van milieu en een griffier voor mij. Resultaat: 3712,50 euro boete, plus 562,03 euro aan advocatenkosten. Samen 4.274,53 euro. Gewoon om een paar vinkjes te vangen en te verzorgen.”

Al sinds 1972 verboden

Sven Vrielynck is celverantwoordelijke natuurinspectie West-Vlaanderen. “De boete is inderdaad hoog, maar de vogelliefhebbers weten maar al te goed dat de vogelvangst al sinds 1972 verboden is”, reageert hij. “Ondertussen hebben we betere opsporingstechnieken en kunnen we meer vaststellingen doen. Onze taak als natuurinspecteur eindigt na de vaststelling. Over de hoogte van de boete kan ik mij dus niet verder uitspreken.”

(PH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.