Vijf jaar na ontploffing carrosserie Caen in Oekene : ontgassingsfirma ging zwaar in de fout

Redactie KW

Het is nu – bijna dag op dag – vijf jaar geleden dat Freddy Caen (57) in één flits zijn carrosseriebedrijf in Oekene letterlijk de lucht zag ingaan bij een enorm krachtige ontploffing. Er vielen drie dodelijke slachtoffers. De rechtbank velde een vonnis : ontgassingsfirma Gasotec ging zwaar in de fout en draagt de volledige eindverantwoordelijkheid.

Carrossier Freddy Caen lag zelf één maand in coma en houdt er een invaliditeit van 80 procent aan over (100 procent economisch), zware littekens over het hele lichaam, zicht- en gehoorschade.

Gevuld met zuurstof, niet met stikstof

„Aanvankelijk was het mysterie over de precieze oorzaak van de ontploffing groot”, reconstrueert meester Luc Van Dorpe uit Kortrijk de lange procedureslag voor het vastleggen van de eindverantwoordelijkheid en de schadeloosstellingen. „De besluiten van de parketdeskundige waren niet overtuigend.”

Een tweede gerechtsexpertise bracht – dankzij het inzicht en speurwerk van ontploffingsdeskundige professor Verplaetsen (KU Leuven) – klaarheid. Op 24 januari 2011 velde de rechtbank in Kortrijk een vonnis. Eindverantwoordelijke Gasotec legde zich bij het vonnis neer en betaalde de voorschotten.

Boompjes voor slachtoffers

„Ik heb vaak nachtmerries. Ons leven is volledig overhoop gehaald. Ik plantte in de tuin drie boompjes ter nagedachtenis van de onschuldige slachtoffers”, zegt een nog altijd aangeslagen Freddy Caen. Het drama had plaats op woensdag 28 juni 2006. (LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.