Vijf drieste inbrekers slaan toe bij dagbladhandel in Roeselare

Petra Dewaegemaker en David Vanacker van Dagbladhandel Petra. © Foto PVH
Philippe Verhaest

Vorige nacht braken vijf mannen binnen bij Dagbladhandel Petra in Roeselare. Ze gingen met 2.000 euro aan sigaretten aan de haal, maar gingen bijzonder driest te werk.

Dagbladhandel Petra in de Noordstraat in Roeselare was vorige nacht het doelwit van vijf inbrekers. “Rond 1.30 uur hoorden we geritsel aan de deur van onze zaak”, aldus David Vanacker (32), die samen met zijn echtgenote Petra Dewaegemaker (42) de winkel samen runt. “Toen ik door het raam van onze slaapkamer – pal boven de winkel – keek, zag ik een man midden op straat op de uitkijk staan. Ik keek pal in zijn ogen en schoot meteen in actie: ik drukte de noodknop van onze alarminstallatie in en haastte me naar beneden.”

Ondertussen keek ook Petra door het venster. “Ik zag een man uit een auto met Franse nummerplaat stappen. Hij had een baseballknuppel in de handen en kwam richting onze winkel. Gelukkig riep een van zijn kompanen hem terug. Wat als ik alleen thuis was en die kerel oog in oog met mij of David kwam te staan? Ik mag er niet aan denken.”

Vuilniszak vol sigaretten

David kon de vijf inbrekers uiteindelijk alleen maar zien wegvluchten. “Met piepende banden zijn ze hier vertrokken. Ik heb nog altijd spijt dat ik ze niet meteen achterna ben gegaan. Wat later ben ik de stad nog afgereden en ben ik zelfs de carpoolparking aan de oprit van de E403 langs het kanaal Roeselare-Ooigem gaan checken. Tevergeefs, allemaal.”

We schaffen zo snel mogelijk een Duitse Herdershond aan om de winkel te bewaken

De daders konden uiteindelijk ‘slechts’ voor 2.000 euro aan sigaretten stelen. “Eén vuilniszak vol”, zegt David. “Vier andere zakken lagen nog klaar om te vullen. De schade kon dus veel hoger opgelopen zijn, maar de traumatische ervaring is niet min.”

Vooral Petra heeft het moeilijk met de inbraak. “We runnen deze zaak twee jaar en het is echt mijn droomjob. Maar nu sta ik doodsbang in de winkel. Iedereen die binnenkomt, is een potentiële inbreker. Mijn dokter kwam al langs en ik kan gelukkig ook beroep doen op de dienst Slachtofferhulp van de politie. Ik hoop dat ik snel weer op mijn positieven ben, maar de winkel even sluiten is geen optie. We bijten door.”

Vorige week al diefstal

Vorige woensdag kreeg Dagbladhandel Petra ook al een dief over de vloer. “Op klaarlichte dag drong iemand in onze privévertrekken binnen en wist hij het geldkoffertje te vinden. Via de garage raakte hij weer buiten. Het koffertje vonden we even verderop in de straat terug en gelukkig stak er maar 58 euro in. Volgens ons kwam die kerel op ‘prospectie’ voor wat er vannacht gebeurd is.”

Ook Davids bedrijf VD Construct, dat in industrieel onderhoud doet, deelde al in de klappen. “Drie maanden geleden werd een bestelwagen opengebroken en werd er voor 15.000 euro aan materiaal gestolen. Het mag nu stilaan stoppen.”

David en Petra blijven alvast niet bij de pakken zitten. “We zullen ons zo snel mogelijk een Duitse Herdershond aanschaffen. Die zal ‘s nachts in de garage waken. En volgende week worden de bewakingscamera’s geïnstalleerd. Die waren al even besteld, maar komen dus net te laat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier