Veurne, één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen: wennen en samenwerken

Redactie KW

Gisteren was het dag op dag een jaar geleden dat er gemeenteraadsverkiezingen waren. We meten vandaag de temperatuur in Veurne.

Ook daar is er een nieuwe burgemeester aan de macht. Jan Verfaillie, ooit de jongste burgemeester van het land, is nu schepen en moest de sjerp laten aan Peter Roose die al 30 jaar oppositie voerde. Nu besturen ze samen de stad, elk in een andere rol en dat is wennen.

Peter Roose socialist en van Veurne Plus, sloot een jaar geleden een coalitie met de CD&V van Jan Verfaillie. Die moest de burgemeesterssjerp in de weegschaal gooien om aan zet te blijven. Jan Verfaillie: “Dat is natuurlijk iets met gemengde gevoelens. Enerzijds ben ik tevreden dat onze partij nog altijd deel uit maakt van de meerderheid. Wij hebben vier schepenen. Anderzijds was ik vroeger burgemeester en nu ben ik schepen. Het is toch wel wat wennen en aanpassen.”

Jan Verfaillie wenst zijn opvolger succes en wil hem met raad en daad bijstaan. “Een bestuursperiode is zes jaar en het is nog veel te vroeg om te denken aan de volgende verkiezingen. We zijn verkozen om een stad te besturen en dat moeten we ook doen.”

Constructief

Voor Peter Roose was het na 30 jaar oppositie ook wel even aanpassen als burgemeester. “Het is heel snel gegaan, de dagen vliegen voorbij, ik heb een hele drukke agenda. Elke dag is er ook een nieuw probleem. Ik doe het graag, het valt goed mee. Ik ben tevreden over het eerste jaar.”

“Wat is het groot verschil tussen Jan Verfaillie en Peter Roose? Ik denk dat het aan de Veurnenaars om te oordelen. Ik kan daar moeilijk een oordeel over vellen. We proberen op een constructieve manier oplossingen te zoeken voor de problemen die onze stad heeft. Het is aan de inwoner om over vijf jaar te oordelen of die nieuwe wind er voldoende is.”

(BS/KV)

Veurne, één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen: wennen en samenwerken

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.