Verplaatsbare camera’s sporen sluikstorters op in Ieper

Redactie KW

In Ieper is een verplaatsbare camera in gebruik genomen om sluikstorters op te sporen. De camera werd hiervoor speciaal ontwikkeld door de Ieperse firma R.T.S., die ook al instond voor de vaste bewakingscamera’s.

De uitdaging bestond er in om een camera op batterijen te ontwikkelen die autonoom kon werken gedurende een langere periode. Het toestel is makkelijk hanteerbaar en goed camoufleerbaar.

Glasbollen en vuilnisbakken

De camera wordt ingezet op plaatsen waar geregeld sluikstorten wordt vastgesteld. Dat zijn de omgevingen van glascontainers en bij de openbare vuilnisbakken in het centrum van de stad en de stadsparken.

Vorig jaar werden in Ieper ruim 200 gevallen van sluikstorten vastgesteld. Van 48 daarvan kon men de dader terugvinden aan de hand van gegevens die bij het achtergelaten vuil teruggevonden werden. Met de camera hoopt de politie dat er nu veel meer sluikstorters gevat zullen kunnen worden.

De vervuiler betaalt

De camera wordt ergens gecamoufleerd bevestigd en werkt met een bewegingssensor, die aanslaat als er beweging in het beeld komt. Dat voorkomt dat de politie urenlang naar camerabeelden moet zitten kijken. Als men een geval van sluikstorten vaststelt, zal de foto van de dader verspreid worden binnen het eigen politiekorps in de hoop dat één van de agenten de dader herkent. Wie sluikstort, mag zich aan een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS-sanctie) verwachten van 60 tot 250 euro. Bovendien wordt een opruimkost van minstens 150 euro aangerekend.

Verplaatsbare camera's sporen sluikstorters op in Ieper

Bekijk hier de reportage

(P.L./A.D.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.