Veronique Vandevoorde uitgenodigd voor kalligrafie-festival in Japan

Redactie KW

Veronique Vandevoorde uit De Panne kreeg een uitnodiging om deel te nemen aan een tentoonstelling in Japan. Haar kalligrafische boodschap is ondertussen al op de plaats van bestemming. “Kalligrafie is een gevoelsdrager. Ik probeer me voortdurend bij te scholen. Mijn letters zijn geolueerd naar kunstzinnige symbolen”, aldus de creatieve Veronique.

Mijn vader was een commerciële letterzetter. Als klein meisje keek ik vol bewondering naar de sierlijke letters die hij op etalages schilderde”, herinnert Veronique zich nog. “Toch koos ik ervoor om orthopedagogie en daarna criminologie te studeren. Toen mijn vader ziek was en palliatieve zorgen kreeg, hebben we vaak over letters gesproken. Daar is de kiem gelegd voor mijn passie. Halfweg de jaren negentig begon ik hobbycursussen te volgen maar het was pas toen ik Brody Neuenschwander ontmoette en van hem les kreeg dat ik de smaak te pakken kreeg. Ik probeer nu nog jaarlijks twee internationale workshops te volgen. Ondertussen geef ik ook zelf les. In onze regio is dat via VormingPlus. Toch blijf ik het veel belangrijker vinden om zelf kennis op te snuiven. Speelse lettervormen zijn mijn kenmerk. Ik werk nu kunstzinniger en minder leesbaar.”

Naar Japan

De vereniging ‘Japan Letter Art Forum’ heeft een select groepje Belgische kalligrafen uitgenodigd om van 2 tot 14 juli in Japan tentoon te stellen . “Ik kreeg de eer om ook een werk op te sturen”, zegt Veronique met enige trots. “In België hebben we een aantal jaar geleden de vzw Witruimte opgericht die we nu internationaal willen uitbouwen. In Japan is er een gelijkaardige vereniging die deze zomer de tentoonstelling organiseert. Het thema is ‘line en spirit’. We moesten grote werken opsturen en die niet inkaderen. De expositie duurt twaalf dagen en trekt een massa volk. Ik koos ervoor om mijn boodschap op vier papieren banners te schrijven. De vier titels zijn : ‘Don’t block the intuition’, ‘Don’t block the exit’, ‘Don’t block the exercise’ en ‘Don’t block the exciting’. Mijn boodschap is onleesbaar omdat de letters te kunstzinnig zijn. Ik wil de vrijheid van de mens benadrukken en net daarom is het belangrijk dat de bezoeker vrij mijn boodschap kan vertalen.” (GUS)

Info over de cursussen kalligrafie vind je op http://www.vormingplusoostendewesthoek.be.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 5 juni 2009.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.