Vermoorde Turkse broers uit Meulebeke na ruim 250 dagen nog niet begraven

Redactie KW

Ugur en Süleyman Aygün werden op 18 september 2010 op straat afgeknald, maar hebben nog steeds geen laatste rustplaats gevonden, tot grote wanhoop van de familie.

Zaterdag 18 september 2010, kregen kort na de middag Ugur (32) en Süleyman Aygün het aan de stok met Mesut (31) en Hassan en Mesut Ucar in de Vuilputstraat in Meulebeke. De ruzie escaleerde en Mesut haalde een pistool te voorschijn. Hij loste tien sschoten op Ugur en Süleyman Aygün.

Inzet van de vete was Ugurs ex-vrouw, Semira, die al een hele tijd ongewenste sms’jes van Hassan Ucar zou hebben gekregen, al berust dat volgens de advocaat van broer Mesut op één groot misverstand. Na de schietpartij vluchtte Mesut weg, maar daags nadien gaf hij zichzelf bij de politie aan.

Na de dubbele moord werden de stoffelijke overschotten van Ugur en Süleyman overgebracht naar Rouwcentrum Sabbe in Meulebeke. Van meet af aan was het duidelijk dat de broers niet onmiddellijk in Gueççi in Turkije – het dorp van afkomst – mochten begraven worden, om het onderzoek niet in het gedrang te brengen. Maar 251 dagen later liggen de lijken nog steeds in het Meulebeekse rouwcentrum opgebaard, tot grote frustratie van de familie.

Ook Turkse premier Erdogan zet zich in dit dossier in

Op zaterdag 13 november trokken de Aygüns met een 250-tal sympathisanten in de gutsende regen door het centrum van Meulebeke, om de malaise aan te klagen. Ondanks alle inspanningen van de familie en hun advocaten is het tot op vandaag onduidelijk waar – en vooral : wanneer – de broers eindelijk rust zullen vinden.

Turkse regering

Ook bij de Turkse ambassade in Brussel weten ze maar al te goed hoe de situatie van de vermoorde broers de gemoederen in Meulebeke beroert. “We volgen de zaak op de voet”, stelt woordvoerder Can Incescu. “Heel wat leden van de Turkse regering, met inbegrip van premier Erdogan, volgen de ontwikkelingen van dichtbij. De Turkse regering heeft het Belgische gerecht wel al een geschreven garantie bezorgd dat, indien de lichamen na hun begraving in Turkije zouden moeten opgegraven worden voor verder onderzoek, er hen niks in de weg zal gelegd worden. Die garantie steekt zelfs als bewijs in het dossier van Ugur en Süleyman.”

Complete impasse

Voor Meulebeeks burgemeester Daniël Vanpoucke was de dubbele moord een schok. “Het dossier zit in een complete impasse”, zucht hij. „Maar als burgemeester kan ik procedureel niks doen. Emotioneel voel ik me wel betrokken. Net daarom dat ik ook al bij justitieminister Stefaan De Clerck heb aangeklopt. Ik blijf er evenwel van overtuigd dat beide partijen tot een compromis kunnen komen.”

(PVH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier