Verkiezingen 09: Verwachtingen kleine partijen in West-Vlaanderen

Redactie KW

De kleine partijen NVA, Lijst Dedecker, SLP en Groen! hebben allemaal een goed gevoel bij hun gevoerde campagne. Ze werden over het algemeen warm onthaald, zeggen ze. Al geven ze meteen ook toe dat positieve reacties niet hetzelfde betekenen als veel stemmen binnen halen.

Geert Bourgeois op het N-VA congres in Brugge. De West-Vlaamse lijsttrekker is tevreden met wat hij het ambitieus maar toch realistisch programma van N-VA noemt. De campagne verliep vlot, de militanten waren gedreven en het volk reageerde positief. “Het loopt lekker, zeker in West-Vlaanderen. Het loopt goed in alle debatten en contacten. Mensen komen me spontaan aanspreken op de trein, op markten en in de winkel. Wij hebben er een goed gevoel bij. Ik loop niet naast mijn schoenen maar ik hoop toch op twee zetels. Ik denk dat we toch een dikke 8% moeten kunnen halen in West-Vlaanderen”, zegt Geert Bourgeois.

Jean-Marie Dedecker op één van de vele schooldebatten in West-Vlaanderen. Ook hij heeft een goed gevoel bij de verkiezingscampagne van LDD. Het was een zware campagne, zegt hij, die twee, drie maanden heeft geduurd. Aan voorspellingen waagt hij zich niet.
“Ik doe dit niet. Ik zeg al twee jaar dat ik bij de volgende verkiezingen graag 10% zou halen. Ik heb het nog gezegd in mijn Nieuwjaarsspeech. Die opiniepeilingen, waarin ik eerst wordt bejubeld en dan wordt afgeschoten, daar geloof ik niet in. Onthoud dat er zondag verrassingen uit de bus zullen komen. Het zal niet zijn zoals de opiniepeilers denken”, zegt Jean-Marie Dedecker.

De sociaal-liberale partij voerde actie met een vuile wc-pot en honderden wc-borstels. Denk ook aan wie na u komt,was de slogan van de SLP. Deze nieuwe maar ook relatief onbekende partij wil komaf maken met het verleden. Lijsttrekker Geert Lambert hekelt net als LDD de vele peilingen. “Ik weet wel dat we kans maken om die kiesdrempel van 5% te halen. Op één voorwaarde: dat niemand zich laat leiden door peilingen. Mensen moeten gaan waarvoor ze denken. Ik hoor bij iedereen dat men wil dat er dingen veranderen”, zegt Geert Lambert.

Lijsttrekker van Groen, Bart Caron trekt samen met een aantal collega’s nog eens de straat op in zijn woonplaats Marke. Uit de voorbije campagne blijkt meer dan ooit dat groen ‘in’ is, we werden overal warm onthaald, zegt hij, al zijn er duidelijk ook veel mensen die hun buik vol hebben van politiek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.