Verkiezingen ’09: PVDA zet in op tewerkstelling en inkomen

Redactie KW

Behalve de grote traditionele partijen, nemen ook een aantal kleinere deel aan de verkiezingen van 7 juni. Die stellen we de volgende dagen aan u voor. Beginnen doen we met de PVDA, of de partij van de arbeid. Voor die linkse partij zijn tewerkstelling en het inkomen van de mensen de inzet van de verkiezingen.

“Eerst de mensen, niet de winst,” zo luidt de slogan van de Partij Van de Arbeid. Tienduizenden mensen leven vandaag de dag in angst en onzekerheid over hun werk en toekomst en daar moet dringend iets aan gedaan worden, vindt de PVDA.

“Op dat punt zeggen wij duidelijk dat de regering moet ingrijpen,” zegt lijsttrekker Filip Desmet. “Net zoals ze dat voor de banken heeft gedaan met 15 miljard euro. De crisis is er ook op het vlak van de tewerkstelling. Nu moet ze onmiddellijk een wet uitvaardigen waarbij afdankingen worden opgeschort en vervangen wordt door een systeem van tijdelijke werkloosheid.”

Ook het inkomen van de mensen is een speerpunt in het programma van de PVDA. Daarom pleit ze voor een forse BTW-verlaging op gas en elektriciteit, twee producten die nu evenveel belast worden als luxegoederen. De Partij van de arbeid heeft het niet begrepen op de traditionele partijen die er, naar eigen zeggen, de afgelopen jaren een circus van gemaakt hebben. Toch zal ze straks weer tegen diezelfde partijen moeten opbotsen, maar ze acht zichzelf niet kansloos.

“Ik denk dat het ongenoegen zeer groot is en dat wij in tegenstelling tot Lijst Dedecker bijvoorbeeld een sociaal alternatief hebben,” zegt Desmet. “Zijn alternatief zal nog meer zorgen voor liberale en sociale achteruitgang. Wij hebben een positief en sociaal alternatief. Werk, inkomen en we willen er sociaal op vooruitgaan met de mensen.”

Bij de vorige verkiezingen haalde de PVDA zowat een half procent stemmen in West-Vlaanderen. De kiesdrempel halen zit er nog niet meteen in, al hoopt de partij toch op een verdrie- tot zelfs een verviervoudiging van het aantal stemmen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.