Zwevegem plaatst gedenkteken op plek waar Kato (12) vorig jaar overleed

Medewerkers van de gemeente Zwevegem plaatsten woensdagmiddag het gedenkteken ter ere van Kato Vandenbogaerde.© gf
Medewerkers van de gemeente Zwevegem plaatsten woensdagmiddag het gedenkteken ter ere van Kato Vandenbogaerde.© gf
Olaf Verhaeghe

In de Bekaertstraat in Zwevegem is vanmiddag de gedenkplaat ter ere van de 12-jarige Kato Vandenbogaerde geplaatst. Het meisje stierf in september vorig jaar toen ze op de fiets werd gegrepen door een inhalende vrachtwagen.

Het verhaal van Kato Vandenbogaerde (12) ging in september vorig jaar als een schokgolf door Zwevegem en omstreken. Het meisje verongelukte met de fiets op weg naar school toen een vrachtwagenbestuurder haar en een vriendinnetje op enkele tientallen meters van de schoolpoort wilde inhalen. Kato kwam daarbij ten val en onder de vrachtwagen terecht. Ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

“Ik huil deze week meer dan anders”, zegt Wendy Demeestere, de mama van Kato Vandenbogaerde. Voor de onthaalmoeder uit Zwevegem is het dan ook een extra pijnlijke periode. Bij haar familie is het verdriet enorm. “Niemand kan begrijpen wat wij voelen”, reageerde haar opa Luc Demeestere toen. “Kato was het zonnetje in huis. Ik heb in twee dagen meer gehuild dan in heel mijn leven.”

De plek van het ongeluk lag lange tijd bezaaid met kaarsen, brieven, tekeningen en knuffels van familie, vrienden en kennissen van Kato. Maar het groenperkje aan de Bekaertstraat krijgt nu een extra gedenkteken. Een houten sokkel met een roze K, de favoriete kleur van Kato, werd woensdagmiddag door de gemeentediensten geplaatst. “Het is een eiken blad met een zuil en een roze letter K, het lievelingskleur van Kato”, zegt Wendy. “Voor haar verjaardag heb ik met haar papa en zus ook nog een tegeltje gekocht om op haar graf te plaatsen. Maar dat wilde ik eigenlijk niet. Ik hoopte dat ik haar een cadeau en taart kon geven, haar verjaardag kon vieren.”

Sammy Declerck, de voorzitter van de Vrije Atletiekclub van Beveren-Leie waar Kato graag ging lopen, lanceerde een oproep om Kato op haar verjaardag te herdenken met een kaarsje. “Ik zal er ook een geplastificeerde poster leggen met een foto van Kato en de tekst ‘proficiat met je dertiende verjaardag’. In de loop van de dag kan iedereen vrijwillig een kaarsje plaatsen. ‘s Avonds wordt alles opgeruimd. De poster schenk ik dan aan haar mama. Kato was een goede vriendin van mijn dochter. Ze was zeer geliefd op de loopclub. Ze was altijd als eerste aanwezig.”

Vriendinnen van het meisje roepen op om op haar verjaardag iets roze aan te doen, kledij of een lintje. Enkele klasgenootjes zullen samen met de gemeente ook een struik planten die roze bloemen zal krijgen. Ook de school van Kato, het RHIZO College in de Sint-Niklaasstraat, houdt een herdenkingsmoment. “Zus Jana zal een tekst voorlezen en haar vriendinnetjes zullen roze ballonnen oplaten terwijl Kato’s lievelingsmuziek speelt”, zegt directrice Evelien Thomas. (GS)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.