Zwarte vlaggen tegen mogelijke sluiting van Lichterveldse overwegen

Wie de voorbije week aan de spooroverwegen van de Ridderstraat en Beverenstraat passeerde, kon ze zien: bakken met zwarte vlaggen en bijhorend opschrift. Daarmee wordt opgeroepen om een bezwaarschrift in te dienen tegen de mogelijke sluiting van deze overwegen.


Francky Snaet, die zich overigens met ‘Burgerplatform Leefbaar E403’ ook roert tegen de komst van de hoogspanningslijn Ventilus, roept buurtbewoners op een bezwaarschrift in te dienen. “Infrabel laat een studie opmaken en in november zouden ze een infovergadering geven“, legt Francky Snaet uit. “Als ze in november met die studie naar buiten komen en daaruit blijkt dat die overweg niet veel gebruikt wordt en het niet veel mensen zou storen dat deze sluit, dan willen wij die bezwaarschriften indienen als tegengewicht. Kwestie van te onderhandelen dat er toch zeker één overgang open blijft. Maar daar heb ik mijn twijfels over.”

Van zodra één overweg sluit, zal de andere dubbel belast worden. Het liefst van al hebben we dat ze allebei open blijven. Als beide overwegen gesloten worden, moeten we aan de Kapelhoek passeren, nabij de school. Extra verkeer tijdens de schooluren is een drama. We streven daar naar de veiligheid. Ook de inwoners van Kapelhoek zullen we nog persoonlijk aanspreken of aanschrijven.”

Bezorgdheid delen

Ook het gemeentebestuur volgt de situatie op de voet. “Wij delen en onderschrijven deze bezorgdheid uiteraard ten volle“, stelt schepen van Mobiliteit Steven Bogaert. “Ook het fietsverkeer is er heel belangrijk. Dit hebben we ook doorgegeven tijdens onze laatste bijeenkomst met Infrabel, die dateert van voor het verlof. Wij vinden dat deze overweg moet gevrijwaard worden, zodat landbouwers en fietsers kunnen passeren. Tijdens die laatste vergadering meldde Infrabel dat het een onderzoek zou laten uitvoeren naar circulatie in de omgeving toe. Die vergadering werd ook gehouden samen met de aanpalende gemeenten Roeselare, Hooglede, Gits en Ardooie. We delen dezelfde bekommernis. Er zou ook een informatievergadering gehouden worden in het najaar. Daar is ook nood aan voor de buurt. Dit werd alvast beloofd, maar een exacte datum is er nog niet.”

Infrabel staat alvast ook open voor de argumentatie en men neemt het mee. We weten ook dat er bij Infrabel plannen zijn om in heel Vlaanderen overwegen te sluiten. Dat is mogelijk druk die van bovenaf komt, maar langs de andere kant hebben wij ook van onderuit onze bezorgdheid, vanuit de gemeente.” (BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.