Zwaar doorgaand vervoer op N314 blijft voor beroering zorgen

Zwaar verkeer blijft probleem in Komenstraat. © (Foto EF)
Redactie KW

Het zwaar doorgaand verkeer in de Komenstraat te Mesen-Wijtschate blijft voor problemen zorgen en de gemoederen raken daardoor soms wat verhit.

Misschien best eens duidelijk stellen waarover het gaat: de Komenstraat loopt van de Ieperhoek, gelegen op grondgebied Mesen-Wijtschate tot aan het kruispunt Vierkoningen, de helft van de weg ligt op grondgebied Wijtschate-Heuvelland, de andere helft ligt op grondgebied Mesen.

In de laatste gemeenteraad van Mesen ,op 25 november, werd er een motie aangenomen in verband met de problematiek van het zwaar vervoer op die bewuste N314. Dagelijks zouden daar meer dan 300 voertuigen voorbij komen en zorgen voor heel wat verkeershinder. Er zou dus een brief gestuurd worden naar de Minister van Mobiliteit, Lydia Peeters, om de problematiek aan te kaarten en er werd ook reeds meerdere keren geprobeerd om een vergadering te beleggen daaromtrent met AWV.

Er werd toen ook besloten om te vragen aan Heuvelland en Komen om die motie mee te ondertekenen. Heuvelland heeft daar op vandaag nog niets van ontvangen, maar die brief is onderweg, aldus burgemeester Evrard.

Groot was de verwondering van vele bewoners van de kant Wijtschate, toen ze woensdag een brief in de bus kregen van de gemeente Heuvelland, met als onderwerp ‘de mobiliteit in de Komenstraat ‘. Daarin staat dat Mesen en Heuvelland trachten een oplossing te zoeken voor de mobiliteit in de Komenstraat en het zwaar vervoer in het bijzonder. Daarin wordt verder gesteld dat dit probleem zomaar oplossen niet mogelijk is maar dat zij als bestuur zoeken om de situatie te verbeteren.

Verder wordt verteld dat volgende aanpassingen werden besproken of in uitvoering zijn:

– Extra belijning voor Covameat om voetgangerszone beter zichtbaar te maken voor vrachtwagens.

– Met AWV (Agentschap Wegen en verkeer) werd afgesproken dat er een nieuwe middengeleider komt om de snelheid te minderen voor inkomend verkeer vanaf de Vier Koningen.

– AWV heeft beloofd het wegdek te vernieuwen, werd beloofd in een vergadering op 11 december.

– Samen met AWV zouden een aantal uitwijkstroken gecreëerd worden zodat vrachtwagens kunnen kruisen,daardoor zouden natuurlijk parkeerplaatsen in de buurt verdwijnen. Extra parkeerplaatsen in de buurt zouden dat moeten ondervangen.

Groot was de verwondering van burgemeester Evrard om dit te moeten horen van de mensen die een brief in de bus hebben gekregen. Tot gisteren is er tussen Mesen en AWV geen enkele vergadering geweest daaromtrent, en ook Heuvelland had nog niets laten weten daarover.” Bovenvermelde punten werden zonder overleg met Mesen genomen, en dit kan niet”, aldus burgemeester Evrard. Daaromtrent heeft hij gisteren een dringend onderhoud aangevraagd met AWV.

Vandaag werd er dan uiteindelijk samen gezeten met alle betrokken partijen: Mesen, Heuvelland en AWV en werden de diverse standpunten overlopen. Wieland De Meyer: “Volgende zaken werden al geconcretiseerd, de nieuwe toplaag komt er in het voorjaar en daarbij ook de middengeleider iets later, de uitwijkstroken worden voorlopig in de koelkast gestoken en het belangrijkste is dat er tussen alle betrokken partijen en de firma Claerebout begin volgend jaar een nieuwe vergadering wordt ingepland.”

“Het werd uiteindelijk een heel constructieve vergadering, waarbij heel wat werd uitgeklaard en waarbij elkeen zich kan vinden en zonder zorgen de feestdagen tegemoet kan gaan”, besluiten burgemeester Evrard en Schepen Wieland De Meyer.

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

(EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier