Zonnedelen en compostvaten aanbouwen in een peukenvrij Brugge

Stefan Vankerkhoven

De Brugse gemeenteraadsleden toonden zich maandagavond tijdens de gemeenteraad erg creatief in hun voorstellen voor een beter leefmilieu en klimaat. Sandrine De Crom (Open VLD) pleitte voor zonnedelen, Annick Lambrecht (SP.a) wil aanbouwmodules voor compostvaten. Charlotte Storme (Groen) vraagt een verordening voor een peukenvrij Brugge.

Vele Bruggelingen willen investeren in zonne-energie, maar kunnen dit niet: hun dak is niet optimaal georiënteerd of ze wonen in de binnenstad waar Unesco niet zomaar alles toelaat.

Daarom stelt Sandrine De Crom zonnedelen voor: “Een systeem waarbij de stad zonnepanelen legt op zijn openbare gebouwen en de burger hierin kan participeren aan de hand van een aandeel. Ze kopen eigenlijk een of meerdere zonnepanelen op een openbaar gebouw. In ruil krijgen ze een dividend. Het rendement van deze investering ligt ergens tussen de 4 à 5 procent. Waar krijgt een mens nog zo’n interesten tegenwoordig? Burgemeester De fauw beloofde al een dergelijk systeem voor het toekomstige Beurs- en Congresgebouw op het Beursplein. Maar waarom wachten? Waarom ook niet op andere, bestaande gebouwen? Er zijn nog tal van mogelijkheden. Ik zie geen enkele reden om dit niet te doen! In Kortrijk was het alvast een groot succes. In twee uur tijd werd 250.000 euro opgehaald.”

Miloeuschepen Minou Esquenet (CD&V) ziet vooral heil in burgercoöperatieven om zonnepanelen in groep aan te kopen en op stadsgebouwen te plaatsen.

Kafkaiaans

Raadslid Annick Lambrecht (SP.a) betreurt dat in Brugge enkel volledige compostbakken verkocht worden en geen aanbouwmodules: “In andere gemeenten kan dat wel, bijvoorbeeld in Staden. Het gevolg is dat wie in Brugge zijn compostbak met aanbouwmodule wil uitbreiden een volledig nieuwe bak moet kopen en dan met zijn overschot (2 palen en een zijwand) terug naar containerpark moet om ze te laten recycleren. Kortom: een beetje Kafkaians en ecologisch niet verantwoord. Mijn voorstel is om zoals in andere gemeenten ook aanbouwmodules te voorzien zodat mensen niet onnodig op kosten worden gejaagd en hen de overbodige extra rit van en naar het containerpark met de overschot van hun nieuwe compostvat wordt bespaard.”

Financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) ziet dit op termijn zitten: “Over twee à drie jaar, want we zitten nu nog met 1000 onverkochte compostbakken. Die moeten eerst weg, eer we opnieuw kunnen investeren.”

Peukenbuidels

En Charlotte Storme (Groen) pleit voor een peukenvrij Brugge: “Alle campagnes tot nu toe hebben onvoldoende succes. Elke roker zou zijn eigen afgesloten asbakje moeten bij zich moeten hebben. Dat bestaat al jaren. Toen ik nog rookte, tien jaar geleden, heeft schepen Dolores David voor mij zo’n souvenir uit Marokko meegebracht. Vroeger was er commotie over hondenpoepzakjes. Waarom geen asbakjes? Giet dit in een verordening en koppel er een verplichting aan vast.”

Volgens Mercedes Van Volcem kan dit probleem met een peukenbuidel worden opgelost: “Nu zullen we maximaal sensibiliseren en die buidels uitdelen op fesitvals. Maar we zijn niet in de fase om er gas-boetes voor uit te reiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier