Zeer warm weer op komst: extra maatregelen voor de Brugse koetspaarden

© Jan Darthet
Redactie KW

Omdat het volgende dagen zeer warm wordt, neemt de Stad Brugge maatregelen om de koetspaarden te beschermen. Vanaf het 30 graden in de schaduw is, rijden de paarden niet meer uit.

“Stad Brugge heeft een uitgebreide reglementering die het welzijn, de verzorging en de werking van de Brugse koetspaarden regelt”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Er wordt nauwgezet toegezien op de gezondheidstoestand van de paarden en de werk- en rusttijden.”

De koetsiers nemen zelf extra maatregelen bij warm weer. Schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis: “Zodra de temperatuur 25 graden in de schaduw bedraagt, worden twee paarden ingezet waarbij het eerste paard rijdt van 9 tot 17 uur en het tweede paard van 17 tot 22 uur. De paarden krijgen aangepast voeder met elektrolyten dat extra zout en mineralen bevat. Bij de halteplaatsen worden schaduwplekken opgezocht. Daar is water aanwezig om de paarden te bevoorraden en om ze regelmatig af te koelen.”

Schepen van Toerisme Philip Pierins: “Vanaf 30 graden in de schaduw rijden de paarden niet uit of stoppen ze met rijden. De weersvoorspelling van het KMI volgen we dag per dag op, zodat we onmiddellijk kunnen ingrijpen als het te warm wordt. Dankzij de afkoelende zeebries zijn de temperaturen in Brugge gelukkig minder hoog dan in het binnenland of in Limburg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier