Zeedijkparking Oostende gesloten uit veiligheidsoverwegingen, buurtbewoners niet verrast

Auto's mogen de parking niet meer inrijden. © EF
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De ondergrondse Zeedijkparking tussen het Zeeheldenplein en het Kursaal is om brandveiligheidsredenen gesloten.

De parking heeft 240 rotatieplaatsen en 80 boxen. De parking is eigendom van de firma Casteleyn en wordt uitgebaat door Indigo. De jongste maanden werden op verschillende momenten problemen gesignaleerd met de brandveiligheid: branddetectie die niet of net te snel werkt.

Vorig weekend waren er nog interventies van de brandweer. De zaak kwam via een verzoekschrift eerder ook al op de gemeenteraad. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) vroeg de brandweer een grondig onderzoek en daaruit blijkt dat er een probleem is met het alarmsysteem dat onnodig afgaat of werd uitgeschakeld.

Geen risico nemen

Burgemeester Bart Tommelein: “Er is ook een probleem met de klep van het rookafvoersysteem. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben als er brand zou uitbreken. We willen het risico niet nemen. De parking kan niet open blijven omdat er een gevaarlijke situatie is. Die moet eerst opgelost worden. De parking sluit daarom met onmiddellijke ingang.”

“De wagens die er nog staan kunnen nog verplaatst worden maar er kunnen geen nieuwe wagens inrijden. De eigenaar en uitbater verlenen wel hun medewerking aan een oplossing en moeten nu samenwerken om de parking te heropenen. Het is een drastische beslissing die werd genomen omwille van de veiligheid.”

Buurtbewoners niet verwonderd

Buurtbewoners Elsie Achtergaele en Leo Brodeau waren niet verwonderd toen de parking dicht moest.
Buurtbewoners Elsie Achtergaele en Leo Brodeau waren niet verwonderd toen de parking dicht moest. © EFO

Na de sluiting boden zich nog tientallen chauffeurs aan, maar ze stonden voor een gesloten poort. De signalisatieborden voor de Zeedijkparking in de stad stonden op ‘vol’. Buurtbewoners Elsie Achtergaele en Leo Brodeau trokken eerder al van leer tegen de uitgang van de parking, die vlak voor hun raam verscheen, en zijn ook nu niet verwonderd : “We noemen het ‘de bunker’. Al in augustus 2020 signaleerden we bij twee schepenen problemen rond brandveiligheid. We deden ook meldingen bij de ombudsvrouw, maar het haalde niets uit. En die meldingen waren niet min. Ik noteerde tientallen data waarop het alarm afging en de installatie voor afzuiging in gang schoot. In april vorig jaar vielen de meldingen stil. Nadien bleek dat ze gewoon de knop van het alarm en de rook- en warmteafvoer hadden afgezet. Een ronduit gevaarlijke situatie. Een alarm van 120 decibel is hinderlijk. Dit weekend ging het weer vijf keer af”, zegt Elsie.

In de huidige werken voor herstel van de installatie hebben ze geen vertrouwen : “Hopelijk kunnen we slapen zonder alarmen. Na al wat we meemaakten, is er geen vertrouwen meer. De problemen in de bunker zijn trouwens niet weg, want er slapen daklozen en ’s zomers is het een populaire plaats om drugs te dealen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.