Zeedijk krijgt vijf ANPR-camera’s om gemotoriseerd verkeer zonder vergunning te beboeten

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Om de voetgangerszone te controleren, installeert de lokale politie van Oostende binnenkort vijf ANPR-camera’s op de zeedijk. Die moeten ervoor zorgen dat autobestuurders die er niet horen te zijn, geïdentificeerd worden.

Gemotoriseerd verkeer is op de zeedijk in Oostende niet toegelaten. Maar al te vaak maken autobestuurders van de zeedijk gebruik, terwijl ze daar eigenlijk niet horen te zijn. Het stadsbestuur wil daar paal en perk aan stellen. De verschillende toegangswegen naar de zeedijk zullen uitgerust worden met een ANPR-camera. De camera registreert de nummerplaat van het betreffende voertuig, die vervolgens vergeleken wordt met een databank.

Ontradend effect

“Onze stad wordt steeds vaker geconfronteerd met gevaarlijke situaties door gemotoriseerd verkeer op de zeedijk”, vertelt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Verkeer in de toegangszone hypothekeert bovendien de leefbaarheid op de zeedijk. Wie zonder toelating op de zeedijk rijdt, zal daar de gevolgen van dragen. Daarnaast hebben de camera’s tegelijk een ontradend effect.”

Opsporen

Voertuigen die een vergunning hebben om op de zeedijk te rijden, zullen ongemoeid gelaten worden. Voertuigen die dat niet hebben, mogen een boete verwachten. “De camera’s kunnen meteen ook ingezet worden voor het opsporen van niet-verzekerde of gestolen voertuigen, opsporingsonderzoeken in het kader van drugs, woninginbraken, enzovoort”, geeft korpschef van de lokale politie Oostende Philip Caestecker nog mee.

Locaties

De vijf camera’s komen op de Oosthelling, op de zeedijk in Mariakerke, ter hoogte van de Japanse Tuin, op de Koning Boudewijnpromenade en ter hoogte van de 17 Oktoberstraat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.