Zeebrugge ontvangt voor het eerst een Q-Max LNG-schip

© Haven Van Zeebrugge
Redactie KW

Op zondag 21 juli is voor het eerst een Q-Max LNG-tanker in de Zeebrugse voorhaven aangelegd. Het ging om de Al Dafna, een van de grootste LNG-tankers ter wereld, die een grote lading vloeibaar aardgas kwam lossen in Zeebrugge.

Een Q-Max is een type gastanker, meer bepaald een LNG-tanker speciaal ontworpen voor het vervoer van vloeibaar aardgas over zee. De “Q” staat voor Qatar en de “Max” staat voor de maximum grootte van de schepen die kunnen afmeren aan de LNG-terminals in Qatar. In totaal zijn er zo 14 gebouwd.

Een Q-Max heeft een lengte van 345 meter, een breedte van 54 meter, een hoogte van 35 meter en een diepgang van 12 meter. De capaciteit bedraagt 266.000 kubieke meter LNG. Dat is goed voor z’n 161,99 miljoen kubieke meter aardgas. Door de grootte van het schip nemen de transportkosten met 30 procent af.

Q-Max-schepen zijn ook uitgerust met een systeem om gassen opnieuw vloeibaar te maken. Door dit systeem is het verlies aan LNG minder. Daarnaast hebben LNG-schepen met dit systeem is het energieverbruik en de CO2-uitstoot ongeveer 40 procent lager dan conventionele LNG schepen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier