Zedelgem opent vernieuwde Halfuurdreef. Groen toont ontevredenheid

Het gemeentebestuur huldigde deze voormiddag in gezelschap van een groep buurtbewoners feestelijk de vernieuwde Veldegemse Halfuurdreef in. “De dreef wordt er verkeersveiliger en meer toegankelijk door”, sprak de burgemeester. Te veel oude lindebomen sneuvelden voor de heraanleg, was de teneur bij Groen Zedelgem.

© HV

Onder de klanken van de Veldegemse harmonie knipten Burgemeester Annick Vermeulen en schepen van Openbare Werken Peter Haesaert kundig het tricolore lint door. Schepenen en dreefbewoners wandelden daarop over het vernieuwd wegdek en de jonge amberbomen. Het deel van de Halfuurdreef dat tussen de Koningin Astridstraat en de Boldersdreef ligt, werd eind vorige legislatuur heringericht. Een beslissing die de gemeenteraad nam om tegemoet te komen aan klachten van bewoners: de wortels van de lindebomen staken immers de betegeling van de oude voetpaden omhoog. Een grondige aanpak van het gehele wegdek met afgebakende parkeerplaatsen en meer plaats voor voetgangers werd het resultaat.

“Veldegem groeit, ontwikkelt en vernieuwt zich. Deze dreef is nu ook klaargestoomd voor de toekomst. Nieuwe buren komen erbij, de nabije verkavelingen zijn in aanbouw”, sprak de burgemeester de gegadigden toe. “Met de wegenwerken aan de Halfuurdreef heeft de gemeente voorname doelstellingen willen nastreven: een betere toegankelijkheid voor iedereen, alsook de verhoging van de verkeersveiligheid. Door de aanpassing van de straatverlichting wordt er energie- en kostenbesparend gewerkt. Ook de volledige vernieuwing van de waterleiding is gebeurd. We zijn tevreden dat we, in samenspraak en dankzij voldoende overleg, tot een nieuw ontwerp gekomen zijn voor de heraanleg van deze straat.”

Zedelgem opent vernieuwde Halfuurdreef. Groen toont ontevredenheid
© HV

Tijdens de opening bood Groen Zedelgem met een ludieke actie tegenwind. ‘Kettingzaagbeleid’ en ‘143 bomen weg, 40 terug’, waren enkele slagzinnen die de actievoerders met zich meedroegen. Groen vertaalde de mening van de misnoegde bewoners die hun dreef in een kaalgeplukte vlakte zagen veranderen. “Vroeger was de dreef kenmerkend voor het dorpskarakter. Nu is het een stenen woestenij geworden”, klonk het. “Er werd geen rekening gehouden met de waterdoorlaatbaarheid. Bovendien moet in de toekomst de dreef opnieuw opengebroken worden om de gescheiden riolering te realiseren. Pas na tussenkomst van de Groen-fractie werden uiteindelijk een 40-tal kleinere amberbomen geplant. Deze zullen de dreef echter nooit haar oorspronkelijke allure kunnen terugbrengen.” Groen Zedelgem pleit ook tijdens de gemeenteraden al langer om met burgerparticipatie de Zedelgemnaars meer bij het beleid te betrekken.

(HV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.