Zaterdagmarkt op het marktplein blijft ook na coronacrisis verkeersvrij

Vanuit de Stormestraat moet het verkeer na Nieuwjaar straks naar links, rechtstreeks de Stationsstraat in. De zone rond het Kruidvat moet daarvoor nog heringericht en heraangelegd worden. © DJW
Redactie KW

Het schepencollege van Waregem besliste om ook na de coronacrisis de zaterdagvoormiddagmarkt op het marktplein verkeersvrij te houden. Deze ingreep moet het stadscentrum rond de kerk nog veiliger maken voor wandelaars en fietsers.

De maatregel is ook een wezenlijk onderdeel van het nieuwe mobiliteitsplan dat in de gemeenteraad van juli wordt voorgelegd en begin 2021 wordt ingevoerd. Concreet gaat het over de invoering van twee verkeerslussen die de stroom van voertuigen naar en van het stadscentrum vlotter en tegelijk veiliger laat verlopen.

Zo zal het vanaf na Nieuwjaar vanuit de Stormestraat verplicht direct de Stationsstraat in te rijden. Daardoor wordt rond de dekenale kerk rijden vanuit de Stormestraat verboden. Een tweede verkeerslus is bedoeld voor het verkeer vanuit de Holstraat dat ofwel rond de kerk richting Stationsstraat of direct de Keukdeldamstraat in moet rijden. Op die manier zal er op de markt een verkeersvrije zone komen vanaf de dekenale kerk tot aan de ingang naar het Pand. Dat is precies ook diezelfde zone waar de zaterdagmarkt plaatsvindt en de marktkramers hun winkelswagens en tenten staan.

Nog werken nodig

Vooraleer Waregem de verkeerslussen verplicht maakt, dienen er nog werken uitgevoerd aan het einde van de Stormestraat die aansluit op het marktplein en van waaruit het verkeer vanaf januari richting Stationsstraat moet. De zone aan en in de omgeving van het Kruidvat moet heringericht en heraangelegd. Daarvoor heeft het schepencollege al een ontwerpbureau aangesteld dat nu bezig is met de opmaak van de inrichtingsplannen.

Een andere belangrijke zaak zijn de bussen van de Lijn die het marktplein oprijden vanuit de Keukeldamstraat en vanuit de Olmstraat. Na invoering van het mobiliteitsplan mogen zij niet meer over de Markt maar de ring rond het stadscentrum R35 nemen waar intussen verschillende nieuwe en grote bushaltes zijn aangelegd en ingericht. Met het bestuur van de Lijn bereikte de stad daarover een overeenkomst. Overigens: de bussen maken nu al tijdens de zaterdagmarkt gebruik van de route op de ring. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier