Wordt Melkmarkt straks groen en verkeersluw plein?

De Melkmarkt moet een plaats worden in de stad waar je tot rust kan komen zoals op deze visualisatie.© Coens Tristan
De Melkmarkt moet een plaats worden in de stad waar je tot rust kan komen zoals op deze visualisatie.© Coens Tristan
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De plannen voor de ombouw van de Melkmarkt tot een groener plein krijgen stilaan vorm. Het stadsbestuur van Izegem heeft de visie daarvoor klaar en heeft die nu ook getoetst aan de buurtbewoners. Op basis van hun bemerkingen wordt binnenkort werk gemaakt van een voorontwerp.

Op de Melkmarkt staan enkele opvallende structuren, waaronder de meer dan 100 jaar oude Vrijheidsboom en de monumenten die de slachtoffers van beide wereldoorlogen herdenken. Verder vinden we er nog wat bankjes, een op de grond getekend schaakbord en vooral veel verharding terug.

Gezellig verpozen

“Aan dat laatste willen we absoluut iets doen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Maertens (N-VA). “We willen van de Melkmarkt weer een levendig plein maken, met veel groen en plaats om er in een gezellig kader te verpozen. De Vrijheidsboom blijft staan, en verder willen we het grootste stuk van het plein met groen inkleden. Daartussen slingert dan een wandelpad. De oorlogsmonumenten krijgen mogelijk een andere plaats op het plein en in onze visie is er straks ook plaats voor bespeelbare kunst. De Melkmarkt moet een plaatsje zijn waar je in de stad tot rust kan komen.”

Om dat te realiseren krijgt het plein een verkeersluwe functie. Wie vanuit de Wijngaarstraat richting Melkmarkt rijdt, zal dat maar tot aan de ingang van de Wijngaardparking kunnen doen. “We zullen de straat niet fysiek knippen, maar gebruik maken van een camera. Voor vergunninghouders, zoals onder meer de hulpdiensten, zal het pleintje uiteraard steeds toegankelijk blijven”, legt de schepen uit.

“We denken ook aan de vele handelszaken. Voor hen plannen we kortparkeerplaatsen en twee laad- en loszones naast het pleintje op de Wijngaardparking. Verder zouden we van de Melkmarktstraat graag een eenrichtingsstraat richting Hondstraat maken. Dat betekent dat er voor de horecazaken zoals Camarque en Faggio Rosso meer plaats voor terrasruimte zal zijn”, zegt de schepen.

Nog geen timing

Wat de stad nu naar voor schuift en wat je op de conceptbeelden kan zien is een voorlopige visie. “We zijn hiermee naar buurtbewoners en horeca gestapt”, zegt schepen Maertens. “We gaan de bemerkingen van al die mensen nu verwerken om dan tot een voorontwerp te komen. We hebben nog geen timing, maar willen het wel zo spoedig mogelijk uitvoeren. We gaan dit niet doen als de horeca straks opnieuw opent, mogelijk is de winterperiode een optie.” De stad trekt 400.000 euro voor de heraanleg uit. (vadu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.