Wingense Predikherenstraat is helemaal niet veilig voor fietsers

Anja Landuyt en haar zoon Roel Vroman : "Nu de donkere dagen aanbreken ben ik er toch niet zo gerust in." (Foto Kurt) © Foto Kurt
Redactie KW

“De Predikherenstraat is helemaal niet veilig voor de fietsende scholieren. “Er wordt te snel gereden, er is te veel zwaar verkeer, er is geen goed fietspad en ook geen verlichting”, zegt Anja Landuyt. Ze hoopt alvast dat het gemeentebestuur er iets aan doet.

Anja, die kleuterjuf is op Sint-Jan, maakt deel uit van een groepje ouders die kun kinderen school laten lopen op het Emmaüs Instutuut in Aalter. “Vroeger was er hier een bus die hen veilig naar daar bracht, maar om onbegrijpelijke besparingsredenen de bus zat toch telkens goed vol – is die dit schooljaar plots afgeschaft en daar werd maar héél laat over gecommuniceerd, onze zoon was toen al ingeschreven. Alternatieven per openbaar vervoer zijn er niet, dus werd het maar de fiets. De school is 11 kilometer ver en onze kinderen kunnen er in vrij rechte lijn naartoe fietsen. Op zich is dit dus wel te doen, alleen: het West-Vlaamse deel van hun traject is véél onveiliger dan het Oost-Vlaamse. Voorbij De Radio hebben ze een veilig, afgescheiden fietspad dat goed verlicht is. Op het grondgebied Wingene daarentegen is de Predikherenstraat ronduit gevaarlijk, zeker nu de donkere en natte dagen aanbreken.”

“Meer controles”

De situatie in de Predikherenstraat is nog een stuk gevaarlijk geworden nu sinds 15 oktober de werken op de Beernemsesteenweg zijn gestart en het verkeer volledig is onderbroken ter hoogte van Wildenburg. Heel wat auto’s maar ook veel vrachtwagens gebruiken nu de Predikherenstraat als vluchtweg, alhoewel de straat verboden is voor doorgaand vrachtverkeer. “Vele bestuurders rijden hier te hard op deze weg die onvoldoende is uitgerust”, zegt Anja nog. “Er zouden hier toch meer controles moeten komen, en de snelheid zou moeten worden beperkt tot 50 per uur. Er is hier immers geen veilig fietspad, en wat nog erger is: het is er veel te donker. “Onze kinderen hebben ondertussen hun fiets al volledig bestickerd met reflecterende banden, en ze fietsen ook altijd in groep, maar toch zie ik ze maar met een klein hartje vertrekken. Eigenlijk zou ik liever hebben dat ze nu met de bus zouden kunnen gaan, maar Sint-Jan is wat dat betreft compleet misdeeld.”

Fabienne Allaert van Burgerbelangen kaartte deze penibele situatie maandag ook aan op de gemeenteraad.. Zowel schepen Walter Yde (CD&V) als burgemeester Hendrik Verkest gaven te kennen zich bewust te zijn van het probleem en waar nodig zullen putten en bermen hersteld worden. “De politie voert controles uit en de situatie is nu al minder erg dan een week geleden”, vulde Walter Yde nog aan. Plannen voor een betere uitrusting van de weg zijn er nog niet (KDV/JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier