Wingense oppositie pleit voor meer verkeersveiligheid aan de Hille

© NS
Redactie KW

Tijdens de voorbije gemeenteraad stelde Kobe Vandeweghe (Burgerbelangen) twee open vragen omtrent de veiligheid op de Hille. Hij wil agenten aan de zebrapaden en de aanleg van fietssuggestiestroken.

Aanleiding naar de vraagstelling van oppositieraadslid Kobe Vandeweghe van de partij Burgerbelangen was de veiligheid om en rond de basisschool De Horizon op de Hille. Zijn eerste punt ging over een veilige oversteek voor de schoolgaande kinderen. “Veiligheid voor onze kleinsten is voor velen een prioriteit en ik kreeg enkele berichten van ongeruste ouders uit de omliggende wijken. Zij vroegen of de gemeente opnieuw agenten zou willen plaatsen aan de oversteek op de Hille en in de Boterstraat. Om nog meer duiding te geven: het gaat er hier over de kinderen veilig te laten oversteken aan de Hille en dit van 08.00 uur tot 08.30 uur en van 16.00 uur tot 16.30 uur. Hetzelfde moet gebeuren in de Boterstraat ter hoogte van de Sint-Jozefstraat van 8 uur tot 8 u 30, en dat met behulp van twee agenten”.

Schoolroutekaart

Schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove had hierop een klaar en duidelijk antwoord: “Dit is een heel interessante vraag omtrent de veiligheid naar onze kinderen toe. Bij het begin van het schooljaar wordt een schoolroutekaart opgemaakt en dit met behulp van de school. Op basis daarvan wordt bekeken waar de kinderen juist de weg oversteken en hoe ze naar school komen. We hebben één oversteekplaats aan de drukke N50 waar er een gemachtigd opzichter de kinderen helpt oversteken.”

Dan hebben we nog het zebrapad aan de Boterstraat en langs de Hillesteenweg waar er geen opzichters beschikbaar zijn. Nu blijkt dat er slechts drie kinderen de Hillesteenweg oversteken en dat zonder hun ouders. Op dit schoolgebied is het zone 30. Het is dus zeker niet wenselijk om hiervoor de hulp van agenten in te schakelen. Wat er wel komt, is een betere accentuering van de zebrapaden met extra verlichting en een betere aanduiding. Volgens ons is dat veilig genoeg. Begin dit nieuwe schooljaar wordt dit opnieuw bekeken via de schoolroutekaart”.

Fietsers extra beveiligen

Een volgende vraag kwam er omtrent de fietssuggestiestrook. Kobe Vandeweghe: “Bij het aanleggen van de Hille zijn ook fietspaden grondig en prima vernieuwd. Toch vroegen een fractielid en ikzelf ons af of het mogelijk was om fietssuggestiestroken aan te leggen rond de kerk. Want vele fietsers gebruiken het voetpad omwille van de drukte, wat dan weer gevaarlijk wordt voor de voetgangers. Kunnen er fietssuggestiestroken aangelegd worden aan de Vlasbloemstraat tot aan de Sint-Jozefstraat en terug tot aan het fietspad aan de Wingenesteenweg?”

Schepen Hedwig Kerckhove: “Fietsstroken aanleggen is technisch mogelijk. Het is ook wenselijk en de juiste doelstelling wordt hier duidelijk aangekaart. Rond de schoolomgeving is het nu zone 30 en het voetpad wordt gebruikt als fietspad, wat zeker niet de bedoeling is. Ik ben er mij van bewust dat het veiliger moet en de fietser moet extra beveiligd worden. Met de school bekijken we het aantal fietsers en daarna zoeken we naar een oplossing.”

(Nele Sabbe/foto Nele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier