Wevelgem en Koekelare beloond als Meer Mobiele Gemeente in 2022

Wevelgem heeft onder andere het charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’ ondertekend.
Stefaan Lernout

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft Gent, Wevelgem en Koekelare bekroond als Meer Mobiele Gemeente/Stad 2022. Ze worden beloond met 50.000 euro omdat ze al heel wat inspanningen hebben geleverd om de toegankelijke mobiliteit in hun stad of gemeente te verhogen.

De gemeente Wevelgem werd de winnaar in categorie 2, gemeenten die tussen 20.000 en 50.000 inwoners tellen. De vakjury motiveerde haar beslissing met een aantal concrete voorbeelden.

Zo heeft Wevelgem het charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’ ondertekend. De gemeente heeft een stafmedewerker en beleidsmedewerker die specifiek werken rond toegankelijkheid. Naast integratie en duurzaamheid is toegankelijkheid voor Wevelgem een integrale bevoegdheid.

Daarnaast werd een inventaris opgemaakt en is er een nulmeting gebeurd met een duidelijk ambitieniveau: Wevelgem wil investeren in drie ‘hoppinpunten’ en twaalf toegankelijke haltes. De gemeente voert concrete investeringen uit in toegankelijkheid, met bijvoorbeeld verhoogde bushaltes, een voetpadenplan en een opleiding en bijscholing voor de technische dienst.

Een hoppinpunt is een vervoersknooppunt waar parkeermogelijkheden voor verschillende personenwagens en fietsen ter beschikking zijn of verschillende vervoermogelijkheden (trein, bus, deelfiets, …) kunnen aangeboden worden door middel van onder meer deelsystemen, waardoor reizigers met het geschikte vervoermiddel een verplaatsing kunnen maken.

Koekelare

De gemeente Koekelare won in de categorie tot 20.000 inwoners. Het gemeentebestuur heeft het charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’ ondertekend. Toegankelijkheid is als belangrijk element opgenomen in de beleidsnota. Er is een actieplan rond het wegwerken van drempels en de gemeente heeft een toegankelijkheidslabel.

Koekelare werkt nauw samen met minder mobiele doelgroepen en maakt gebruik van gebruikersparticipatie. Op korte termijn willen ze werk maken van de (her)aanleg van één hoppinpunt en vijf toegankelijke haltes.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.