West-Vlamingen krijgen 2 miljoen om groener te rijden

Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Op vijf jaar tijd is er voor 2,35 miljoen euro aan premies toegekend aan West-Vlamingen die groener wilden rijden. De subsidies gingen naar de aankoop van 1.072 auto’s of bromfietsen.

Particulieren, zelfstandigen, vzw’s en aanbieders van autodelen konden tot eind 2019 een premie van de Vlaamse overheid verkrijgen voor de aankoop van een zero-emissievoertuig. Het ging om elektrische auto’s of wagens met een brandstofcel op waterstof, maar de premie was ook geldig voor de aanschaf van een nieuwe elektrische motorfiets of bromfiets klasse B. Omdat – mede door corona – de levertijd van de voertuigen soms uitliep, werden de mogelijkheden om de premie aan te vragen verlengd voor bestelling tot eind 2019.

Van het totale bedrag vloeide 19 procent of 2,35 miljoen euro naar West-Vlaanderen voor de aankoop van 1.072 milieuvriendelijkere auto’s, brom- of motorfietsen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) uit Wingene opvroeg bij minister Zuhal Demir (N-VA).

De premie maakte propere technologie betaalbaarder, maar leidde niet tot een volledige marktdoorbraak bij particulieren. “Nu moet via een betere fiscaliteit en een uitbreiding van het laadpalennetwerk het doorbreken van de elektrische voertuigen gestimuleerd worden”, vindt Warnez dan ook.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.