Wervik maakt van stadscentrum één grote zone 30

Redactie KW

Met de start van het nieuw schooljaar investeert het stadsbestuur in meer verkeersveiligheid. In het stadscentrum komt er vanaf zaterdag overal zone 30. Het gaat om een proefproject. Aan de ene kant van het stadscentrum wordt het zone 30 tot de Barrierestraat, aan de andere kant tot de Prinsenstraat.

“Ik besef dat ik me met deze maatregel bij een deel van de bevolking niet populair zal maken”, aldus schepen van Mobiliteit Sanne Vantomme (N-VA). “Maar dit is in het belang van onze schoolgaande jeugd en de zwakke weggebruikers.”

Het proefproject komt er op voorstel van het schepencollege en na advies van de gemeentelijke mobiliteitscommissie. “Door het invoeren van zone 30 zijn we ervan overtuigd dat dit zal zorgen voor een aangenamere woonkern, waarbij we het risico op ongevallen terug zullen dringen”, aldus schepen Sanne Vantomme.

Als we de fietsers meer plaats willen geven in het verkeer, dan moeten we maatregelen nemen in de binnenstad want Wervik heeft een historisch centrum met smalle straten waar het aanleggen van fietspaden praktisch onmogelijk is. De fietsers krijgen daardoor dikwijls een onveilig gevoel en ouders riskeren het niet om de kinderen naar school te laten fietsen.”

Schoolstraat

“De deskundigen, politici en hulpdiensten waren in de mobiliteitscommissie lovend over het voorstel en keurden dit net als het schepencollege unaniem goed. De politie zal ervoor zorgen dat de maatregel gehandhaafd wordt door op regelmatige basis te controleren. Na een aantal maanden gaan we evalueren.”

Open VLD pakte twee jaar lang uit met een enquête. Er werden 6.300 deurhangers verspreid. “Uit de antwoorden blijft dat 57 procent vragende partij is voor het invoeren van zone 30 in het stadscentrum“, aldus schepen Bert Verhaeghe. “Bovendien wil 70 procent meer fietsveilige verbindingen.” Aan de scholen in de Hellestraat en Speldenstraat komt er ook een zoen- en vroemzone. “Die twee scholen van het Gemeenschapsonderwijs waren vragende partij“, aldus schepen Sanne Vantomme. Het proefproject van een schoolstraat in de Sint-Jorisstraat wordt verlengd. “Het is de bedoeling dat de resultaten op de mobiliteitscommissie worden besproken. Bij groen licht wordt deze bestendigd”, aldus schepen Vantomme.

Geert Bossuyt (SP.A) voegt er nog aan toe dat de Sint-Jorisstraat misschien ook na de lesuren een schoolstraat wordt. “We hebben een overleg gevraagd met de ouderraad om dit nog eens te bekijken”, aldus schepen Bossuyt. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier