Werken in Kortrijkse Boerderijstraat afgerond, parking blijft een heikel punt

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Kortrijkse Boerderijstraat is na een halfjaar werken weer open voor verkeer. De werkzaamheden verliepen niet altijd even vlot. Zo waren er verschillende problemen met de waterleiding en de bereikbaarheid van lokale handelaars. Een aantal buren deden dan ook hun beklag. Nu de werken zijn afgerond zijn ze tevreden, of toch bijna. Parking blijft een heikel punt.

“De stad investeerde met de werken in een nieuwe rijweg in asfalt, parkeerstroken en nieuwe comfortabele voetpaden”, vertelt schepen van Openbare Werken Axel Weydts (Sp.a) De parkeerstroken werden afgewerkt met kasseien, een verwijzing naar het uitzicht van de straat anno 1964. In de parkeerstroken zijn negen boomvakken aangelegd waar in het najaar de bomen aangeplant zullen worden met bijenvriendelijke en kleurrijke onderbeplanting.”

De bestaande openbare verlichting werd daarnaast ook vervangen door nieuwe energiezuinige LED-verlichting. De toestellen geven een warm wit licht en worden tijdens de nacht, tussen 23 en 5 uur, gedimd tot 50% van het vermogen.

Broodroof

In eerste instantie liepen de werken niet van een leien dakje. Niet alle omwonenden zagen het zitten. Wegenwerken zorgen natuurlijk altijd voor wat wrevel bij buurtbewoners, maar in dit geval bleken de bezorgdheden niet geheel onterecht. Een uur na de start van de werken werd al een waterleiding geraakt en een mobiel toilet vond een plekje vlak voor de etalage van Frituur Het Volksplein. Iets waar de uitbaters niet om konden lachen. Bovendien sloten de stadsdiensten de hele wijk af voor verkeer. “Broodroof voor de lokale handelaars,” klonk het toen. Zorgen die de schepen probeerde te adresseren door onder andere borden met daarop ‘handelaars bereikbaar’ te plaatsen.

Werken in Kortrijkse Boerderijstraat afgerond, parking blijft een heikel punt

“Het ziet er eigenlijk wel mooi uit”, klinkt het in café Wielsbeke. Waar ze de afgelopen maanden tussen het stof en de kasseien zaten. “Het was echt nodig dat de weg vernieuwd werd. Vroeger zat die vol putten. Ze vulden die wel af en toe op, maar zo kon het echt niet langer. De mannen die hier aan de slag waren, waren altijd vriendelijk en de werken werden op tijd afgerond. Dat moet toch gezegd.”

Parking

Maar toch blijft er een heikel punt over. Zowat alle klanten van het café komen met de auto. “Hetzelfde geldt trouwens voor de klanten van de frituur aan de overkant”, vertelt Curd Alsberghe, al 37 jaar uitbater van het café. “Er zouden maar een paar parkeerplaatsen verdwenen zijn. Maar wij hebben het gevoel dat het er meer zijn. En dat terwijl er hier al sinds jaar en dag parking te kort is. Dat vind ik jammer.”

Werken in Kortrijkse Boerderijstraat afgerond, parking blijft een heikel punt

De stad investeerde 350.000 euro voor de heraanleg van de Boerderijstraat en de nieuwe LED-verlichting. Ook het waterleidingsnet werd volledig vernieuwd. Dat kostte 173.068 euro. Fluvius maakte van de gelegenheid gebruik om hun laagspanning- en gasnet te vernieuwen.

Koning auto, keizer fiets

“Er werd bij het ontwerp en uitvoering rekening gehouden met de fietsers en voetgangers. Het fietspad ter hoogte van de aansluiting met het kruispunt Boerderijstraat – Doorniksewijk is verlengd van 11m meter naar 52 meter om het fietscomfort en veiligheid te maximaliseren bij filevorming aan de verkeerslichten”, klinkt het bij de stad.

“Zo krijgen de fietsers daar hun duidelijke plek en staan ze niet meer zoals vroeger tussen de wagens te wachten. De afboording van de rijweg met kantstroken zorgt voor een vertragend effect in de straat. In totaal werden 21 nieuwe fietsbeugels geplaatst waardoor 42 fietsen gestald kunnen worden. Het tweerichtingsverkeer blijft behouden. Het aantal parkeerplaatsen is nagenoeg gelijk gebleven, van de 49 bestaande plaatsen werden 47 plaatsen behouden. In samenspraak met de bewoners worden er voorbehouden bewonersparkeerplaatsen voorzien.”

Geveltuintjes

Tijdens de eerste buurtvergadering werd vanuit de stad een oproep gedaan naar de bewoners om ook geveltuintjes aan te leggen. Gebiedswerker Bruno Vandenberghe ging nadien rond met flyers om deze geveltuintjes te promoten. Zo werd er plaats voorzien voor de nieuwe gevelplantjes in het nieuwe voetpad. De straat krijgt op deze manier een natuurlijkere en mooiere uitstraling. Buurtbewoners die zo een tuintje willen aanleggen kunnen daarvoor 25 euro subsidie aanvragen.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier