Werken aan onthaalpoort Aanwijs in Beernem gaan van start

In het onthaalgebouw Aanwijs vinden de bezoekers infoborden en toiletten. (gf)
Redactie KW

Op 29 juni start een aannemer in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) met terreinwerken aan het Aanwijs in Beernem. Het Aanwijs, vlakbij het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld en de Vagevuurbossen, wordt ingericht als de grootste onthaalpoort voor het landschapspark Bulskampveld. Dat is het meest bosrijke gebied van West-Vlaanderen.

Een deeltje van de parking aan het Aanwijs wordt omgevormd tot een onthaalplein. Er blijft parkeerplaats voor 550 voertuigen. Bezoekers zullen in het nieuwe onthaalgebouwtje infoborden en toiletten vinden. Om het plein verkeersvrij te maken, wordt de Heirweg ter hoogte van het Aanwijs permanent afgesloten voor doorgaand verkeer. Er komt een vervangend wegtracé op de terreinen van het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus. De fiets- en wandelpaden die aansluiten op de onthaalparking, worden herschikt. Om de werken te kunnen uitvoeren, dienen een aantal bomen gekapt. Ze worden dubbel gecompenseerd op een weiland aan de woonwijk Vorsevijvers in Wingene. Deze aanplanting is voorzien in 2022.

De werken vangen aan op 29 juni en zullen 200 werkdagen in beslag nemen. Er wordt gestart met de aanleg van de nieuwe Heirweg. Ter voorbereiding is Fluvius al bezig met het verplaatsen van de elektriciteitscabine. De nieuwe in- en uitrit van de onthaalparking zal aansluiten op de Reigerlostraat. Het Agentschap Wegen en Verkeer legt een oversteekplaats voor fietsers, voetgangers en ruiters aan op de gewestweg. Dat gebeurt samen met de aanleg van het ontbrekend stukje fietspad tussen het Aanwijs (Beernem) en de Blauwhuisstraat (Wildenburg).

Inrichtingsplan

De werken van de VLM kaderen in het inrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs. Eind 2019 besliste Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om een subsidie landinrichting van 909.209 euro toe te kennen aan de VLM voor de herinrichting van de parking Aanwijs als primaire onthaalpoort van het landschapspark Bulskampveld. Dat is het bosrijkste gebied van West-Vlaanderen; het beslaat circa 90 km² en telt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers.

Voor de inrichting van de onthaalpoort werken verschillende partners samen met de VLM. Ze dragen ook bij aan de financiering en het latere beheer: de provincie West-Vlaanderen draagt 382.285 euro bij, de gemeente Beernem betaalt 83.199 euro en het Agentschap voor Natuur en Bos voorziet in 9.701 euro.

Het einde van de werken voor de inrichting van de onthaalpoort is voorzien in de nazomer van 2021. Tijdens de werken zal het grootste deel van de parking in gebruik blijven. (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier