Werken Blankenbergse jachthaven lopen acht maanden vertraging op

Door verschillende problemen lopen de werken vertraging op.© WK
Door verschillende problemen lopen de werken vertraging op.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De werken aan de Blankenbergse jachthaven lopen acht maanden vertraging op. De voorziene einddatum van juni 2021 schuift op naar februari 2022.

In september startte het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) aan de noodzakelijke maatregelen om Blankenberge en het achterland te beschermen tegen zware stormvloeden. Bij de bouw van de nieuwe kaaimuren in de Franchommelaan en de Havenstraat in het najaar, gooiden onvoorziene omstandigheden de planning echter in de war en lagen de werken noodgedwongen een hele tijd stil.

“Zowel in de Franchommelaan als in de Havenstraat stelden we een probleem vast met het aanvulzand achter de damwanden”, legt projectingenieur Niels Vanmassenhove uit. Daarom werd beslist om eerst nog extra grond op te voeren vooraleer de verharding aan te brengen. “Zo kan de verharding in de toekomst niet verzakken.”

Bij het plaatsen van de damwand in de Havenstraat, botste de aannemer op een tweede probleem: de grondlagen in het water bleken grote afwijkingen te vertonen ten opzichte van de grondlagen op het land. Om later stabiliteitsproblemen aan de kaaimuur te voorkomen, moet de damwand er weer uit en is een aanpassing aan het ontwerp nodig.

Palen in de bodem

“De damwand moet langer worden, zodat hij dieper in de grond kan. Hetzelfde moet gebeuren met de ankerwand aan de voorzijde van het windscherm. Voor die ankerwand is bovendien extra verankering nodig”, aldus projectingenieur Niels Vanmassenhove. Dat betekent ook dat de voorziene einddatum van juni 2021 niet meer haalbaar is. Dat wordt nu februari 2022.

“Momenteel onderzoeken we nog of we in de zomervakantie, behalve tijdens het bouwverlof, enkele geluidsarme activiteiten kunnen uitvoeren maar dat staat nog niet vast”, klinkt het nog. Van 22 tot 26 februari moeten er palen in de bodem geklopt worden. Dit zal, telkens van 9 tot 17 uur, heel wat geluidshinder met zich meebrengen.

In de zomervakantie zullen de parkeerplaatsen aan de Barcadère en de Havenstraat niet beschikbaar zijn. Het lokaal bestuur zoekt hiervoor een alternatief. De Havenstraat blijft volledig afgesloten. Voetgangers kunnen door het Leopoldpark tot in de Franchommelaan of zeedijk, fietsers en auto’s dienen de aangeduide omleidingsroute te volgen. Voor de jachtclubs zullen er in het voorjaar tijdelijke steigers voorzien worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.