Vernieuwde Adolf Buylstraat in Oostende officieel ingehuldigd

De straat werd officieel ingehuldigd.© GL
De straat werd officieel ingehuldigd.© GL
Gillian Lowyck

In januari vorig jaar werd gestart met de heraanleg van de Adolf Buylstraat. De werken zijn intussen achter de rug, twee maanden vroeger dan voorzien. Vandaag werd de straat officieel ingehuldigd.

Vorig jaar werd gestart met de eerste werken voor de heraanleg van de Adolf Buylstraat. “Door de goede samenwerking van stad Oostende met de verschillende partners zijn de werken twee maanden vroeger afgerond dan gepland”, zegt bevoegd schepen Björn Anseeuw (N-VA).

“Ik vond het heel belangrijk dat we de handelaars altijd betrokken, zodat de hinder zo beperkt mogelijk bleef. Dat is goed gelukt. Mijn grootste bekommernis was de omzet van de winkels. De communicatie is heel vlot verlopen. Het moet ook gezegd worden, een vernieuwde straat geeft hen ook een boost. En het resultaat mag gezien worden.”

Geen excuus-groen

De vernieuwde Adolf Buylstraat beschikt voortaan over een gescheiden rioleringsstelsel (in plaats van een gemengde riolering). Verder werd de straat ook heringericht met een vlak profiel met centraal gelegen een lijnafwatering om het water meteen ondergronds af te voeren en dus niet bovengronds via een weggoot naar de riolering.

Dit afwateringselement bevindt zich op hetzelfde niveau als de verharding waardoor er geen struikelgevaar meer is. De straat werd aangekleed met zitbanken en extra groen: 10 plantvakken met een olijfwig en kruiden zoals rozemarijn, citroentijm en oregano. “Bovendien is het groen van een behoorlijk formaat, geen excuus-groen”, zegt Anseeuw.

Duwtje in de rug voor handelaars

Economisch Huis Oostende lanceert ter gelegenheid van de heropening van de straat een mediacampagne om de handelaars in de Adolf Buylstraat een extra duwtje in de rug te geven. Er komt een film- en fotoshoot die de troeven van de mooie winkelwandelstraat in de verf zal zetten. Bovendien kan iedereen die vanaf vandaag via het Marie-Joséplein de straat inwandelt, ook een foto nemen in een levensgroot fotokader met de ‘Instagramwaardige’ Adolf Buylstraat op de achtergrond. Er komt nog een testactie met duurzame #ikkoopinoostende winkeltassen voor elke handelaar in de straat, er worden diverse winacties opgezet en er wordt een marktbevraging opgestart.

Ook de zijstraten als de Hertstraat, Christinastraat een stukje van het Marie-Joséplein worden aangepakt in het najaar. De wegen- en rioleringswerken starten begin 2022. De totale kostprijs voor de heraanleg van de Adolf Buylstraat bedraagt 1.065.583,65 euro.

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier