Verbindingsweg tussen Poperinge en Ieper wordt veiliger na heraanleg

Onder meer de zone 30 in het centrum van Vlamertinge wordt uitgebreid.© TP
Onder meer de zone 30 in het centrum van Vlamertinge wordt uitgebreid.© TP
Xavier Coppens

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant een grondige herinrichting van de Poperingseweg/Ieperseweg (N308) tussen de ring van Poperinge en de dorpskern van Vlamertinge. Met de herinrichting wil Wegen en Verkeer de gewestweg, die ook het gehucht de Brandhoek doorkruist, veiliger maken voor het verkeer. Daarbij ligt de focus op een goede fiets- en voetgangersinfrastructuur, een overzichtelijke weginrichting en een aantrekkelijk omgevingsbeeld.

De verbindingsweg tussen Poperinge en Ieper is dringend toe aan een grondige herinrichting. Mede op basis van de input van een bewonersbevraging (Vlamertinge) oordeelden de betrokken steden dat de huidige fietsinfrastructuur en weginrichting van de Poperingseweg/Ieperseweg niet langer voldoen aan de veiligheidsvereisten.

Er komen er nieuwe fietspaden aan beide kanten van de baan, veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers, een duidelijke afbakening van de dorpskernen en een overzichtelijke weginrichting met groene zones en voldoende parkeerplaatsen.

Zones 30 en 50 worden uitgebreid

Om de verkeersveiligheid langs de gewestweg te optimaliseren, worden de trage verkeerzones langs het hele traject vergroot. Zo worden de snelheidszones 50 ter hoogte van de Ieperseweg in Poperinge, de Brandhoek en de Poperingseweg in Vlamertinge uitgebreid. Daarnaast wordt ook de zone 30 in de dorpskern van Vlamertinge uitgebreid waardoor zowel de sporthal als de basisschool binnen deze trage verkeerszone zullen vallen.

Een datum voor de start van de werken is nog niet gekend, maar zowel de burgemeester van Poperinge als die van Ieper zijn blij met de geplande werken. “De heraanleg van de Poperingseweg is een bijzonder belangrijk project voor onze stad. Voor stad Ieper is het cruciaal om bij dit project de inwoners maximaal te betrekken, zij zijn onze ervaringsdeskundigen op het terrein. Niet alleen de bewoners langsheen de Poperingseweg, maar alle inwoners van Vlamertinge zijn welkom om de presentatie van de eerste voorstellen van ontwerp mee te volgen en hun suggesties door te geven”, aldus de Ieperse burgermoeder Emmily Talpe.

Haar collega uit Poperinge beaamt: “De aanleg van een fietssnelweg langs de Ieperseweg betekent voor onze stad en voor de streek een absolute meerwaarde. Dit kan onze duurzame verplaatsingen alleen maar ten goede komen en meer mensen op de fiets krijgen richting onze buurstad en terug of omgekeerd.”

Het agentschap maakte een filmpje om de bewoners te informeren. Te bekijken via https://youtu.be/giIdwULMm6c . Meer info via www.wegenenverkeer.be/N308 .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.