Veelbesproken brug tussen Bissegem en Marke eindelijk afgebroken

Rond 05.00 uur deze ochtend begon men met de afbraak van de oude brug. Dat trok veel kijklustige. © TVG
Redactie KW

De veelbesproken Leieburg tussen Bissegem en Marke werd deze ochtend in alle vroegte het middelpunt van de belangstelling. Met grof geweld werden de betonnen brokstukken in twee gebroken. “De brug die Bissegem en Marke verbindt, is te laag om een veilige doorgang te bieden aan de scheepvaart van de toekomst en wordt dus vernieuwd” klinkt het bij Karen Buyse Communicatieverantwoordelijke van De Vlaamse Waterweg.

In tegenstelling tot de wijziging in Wevelgem wordt er geen nieuwe brug opgetrokken naast de huidige brug. De brug wordt dit weekend in fasen afgebroken. “Allereerst wordt er gestart met het verwijderen van het wegdek. Daarna zijn de bogen aan de beurt. Vervolgens worden alle dwarsliggers weggehaald. De afgebroken onderdelen worden opgevangen op een ponton en daarna afgevoerd” aldus Buyse. “Ook de bodem van de Leie wordt na de afbraak grondig opgekuist zodat er geen restantanten achter blijven in het water”.

Staal

De nieuwe, hogere brug komt op dezelfde locatie als de huidige brug. De nieuwe brug wordt een stalen boogbrug van 80 meter lang en ongeveer 20 meter breed. Het ontwerp oogt licht en hedendaags. De nieuwe brug zal bovendien heel wat veiliger zijn. Fietsers en voetgangers krijgen een apart fiets- en voetpad, waardoor ze mooi afgescheiden worden van de passerende auto’s. De jaagpaden onder de brug worden aangesloten op de wegenis, waardoor er een vlotte fietsverbinding ontstaat.

Enkel over de tijdelijke stalen fietsers- en voetgangersbrug zijn er momenteel grote vragen van de gebruikers. “Deze brug is veel te glad om op te rijden. Je glijdt er zo op weg en ook met een fietskar is het heel onveilig. Zelfs de rand is gewoon opgetrokken uit ijzeren netten en vastgemaakt met snelbinders” klinkt het bij passanten. Het is vooralsnog wachten op reactie van de bevoegde instanties.

Patserbrug met omleiding

“De nieuwe brug tussen Bissegem en Marke wordt een vaste brug waar schepen met drie lagen containers zonder problemen onderdoor kunnen varen.” zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “Beter voor de scheepvaart, want zo versterken we het Europese binnenvaartnetwerk en kunnen we meer en meer vrachtwagens van de weg halen. De nieuwe brug biedt ook voordelen voor de weggebruikers. Met een afgescheiden fiets- en voetpad wordt de brug een pak veiliger en comfortabeler. De fiets is namelijk populairder dan ooit en ook door het investeren in veilige comfortabele bruggen zoals hier in Kortrijk, hopen we de fietsambities van de Vlamingen een boost te geven.”

Aangezien de huidige wegbrug dit weekend wordt afgebroken, wordt een omleiding voorzien. Wegverkeer kan vanaf dan omrijden via de R8. Verkeer richting Marke kan de R8 oprijden via de Meensesteenweg. Verkeer naar Bissegem en Heule verloopt het optimaalst via de R8. Het is vooralsnog afwachten naar de ochtendspits komende week. De werken zullen bijna anderhalfjaar in beslag nemen.

(TVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier