Nog oudere archeologische vondsten bij heraanleg Oostkerke: “Een beperkte vertraging”

(foto PDV)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

“Bij de werken voor de dorpskernvernieuwing van Oostkerke werden aan de voorkant van de kerk skeletten gevonden die dateren uit de 11de eeuw”, aldus burgemeester Joachim Coens op de jongste gemeenteraad. “We doen er alles aan om het oponthoud hierdoor te beperken.”

Oostkerke gaf al heel wat van zijn geheimen prijs met archeologische vondsten tijdens de werkzaamheden aan de achterzijde van de kerk, in de Processieweg, waar tientallen skeletten gevonden werden. Nu de werkzaamheden opschuiven naar de voorkant van de kerk blijkt daar ook heel wat ondergronds te zitten.

“Er werden skeletten in zogenaamde antropomorfe graven ontdekt”, liet burgemeester Joachim Coens (CD&V+) weten op de gemeenteraad. “Dat betekent dat het graven zijn die de menselijke omtrek min of meer benaderen.”

Elfde eeuw

Wij gingen deze opgravingen in Oostkerke ter plaatse bekijken en zagen er archeologische medewerkers bezig met het zorgvuldig blootleggen en afborstelen van de skeletten. “Volgens ons onderzoek dateren heel wat van deze graven en skeletten uit de 11de eeuw”, zo vernamen we.

Op het moment van ons bezoek waren een viertal mooi bewaarde skeletten blootgelegd, maar de verwachting bij de archeologen is dat er nog een veelvoud onder de grond zit. Net zoals eerder al bleek aan de achterzijde van de kerk resulteren archeologische vondsten ook in vertraging van de geplande werken voor de dorpskernvernieuwing.

Maar volgens burgemeester Coens zou dit nu nogal mee moeten vallen. “Natuurlijk zijn deze vondsten interessant en alles moet goed onderzocht worden, maar we willen ook niet al teveel vertraging zien. Archeologisch onderzoek gebeurt enkel waar effectief in de diepte gewerkt wordt, zoals hier voor het aanleggen van nieuwe rioleringen.”

“We zijn dan ook van plan om in het stuk van de Sint-Kwintensstraat waar slechts één woning staat de nieuwe riolering niet door te trekken maar te werken met een individueel systeem met pomp als oplossing. Op die manier kunnen we veel vertraging vermijden”, stelt Coens.

Planning

De eerstvolgende werken zijn nu het gieten van beton voor het wegdek in de Processieweg aan de achterzijde van de kerk en in de Sint-Guthagostraat. Ook het verder afwerken van de zone Sint-Kwintensstraat tot aan de hoek met restaurant Oud Gemeentehuis en Processieweg tot aan de kruising met de Sint-Guthagostraat staan op het programma.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier