Na vier dagen en 50 putten zitten nog altijd meer dan 100 huizen zonder gas in Oostvleteren

© TP
Redactie KW

Het was bitterkoud afgelopen weekend, en dat hebben heel wat dorpsbewoners van Oostvleteren ook binnenshuis gemerkt. Door een leidingbreuk zitten ze als sinds donderdag zonder gas en probeerden ze zich op andere manieren te verwarmen. Voor zo’n honderd huishoudens raakt het probleem pas na het weekend opgelost.

In regen, wind en temperaturen bij het vriespunt, werken zeker 20 medewerkers van netbeheerder Fluvius elke dag van 7 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds om zo snel mogelijk alle 280 huizen, die sinds donderdag zonder gas zaten, opnieuw aan te sluiten.

Tegen afgelopen zondagavond was dat voor ongeveer de helft gelukt. “Daarvoor werden al een vijftigtal putten gemaakt in het wegdek om het water uit de gasleiding te pompen”, zegt David Callens, woordvoerder van Fluvius.

Gure omstandigheden

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om water van de overvloedige regenval van de voorbije dagen, maar om duizenden liters water, die donderdagochtend vanuit een doorboorde waterleiding in de gasleiding stroomden. “De regen hindert de pompwerken niet, want de gasleiding vormt opnieuw een gesloten circuit, maar het zijn wel gure omstandigheden voor onze medewerkers.”

Ondanks het weekendwerk moeten nog meer dan honderd huizen aangesloten worden. “We zitten ongeveer aan de helft. Vanaf maandag 7 uur werken we onverminderd verder. Wie niet thuis is, hangt best een gsm-nummer uit, zodat onze medewerkers hen kunnen contacteren voor de gasaansluiting. Qua timing kunnen we niets beloven. Hopelijk duurt het niet te lang meer”, besluit Callens.

Privaat woonzorgcentrum Benaja heeft alweer gas sinds vrijdagavond. Voor de andere inwoners bood de gemeente al verwarmingselementen, warme maaltijden en douchegelegenheden aan, maar daar werd voorlopig amper gebruikt van gemaakt.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier