Na maandenlange werken krijgt Heistlaan in Knokke-Heist een geslaagde make-over

Het gemeentebestuur opent de vernieuwde Heistlaan. © DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

De Heistlaan, de verbinding tussen de Elizabetlaan in Knokke-Heist en Westkapelle, kreeg een geslaagde make-over. Na maandenlange werken is nu opnieuw doorgaand verkeer tussen Westkapelle en de Zeebrugge mogelijk.

“De Heistlaan is volledig heraangelegd met nieuwe parkeerstroken, nieuwe voetpaden en diverse plantvakken waar na de zomer nog bomen zullen geplant worden. Daarnaast is de fietsveiligheid in de Heistlaan enorm verbeterd”, aldus bevoegd schepen Philippe Vlietinck. “Sinds februari 2018 zijn diverse nutsbedrijven en aannemers volop in de weer met de heraanleg van de doortocht van Heist. Het projectgebied werd uitgebreid met de heraanleg van de Heistlaan tussen de Markstraat en Elizabetlaan.”

“Naast sanering van de riolering kwamen er in deze kwetsbare schoolomgeving ook zebrapaden en duidelijke fietssuggestiestroken. Vanaf de Vredestraat tot aan de Markstraat zijn volwaardige fietspaden gemarkeerd. Door de aanleg van fietssuggestiestroken en fietspaden is nu eindelijk ook een missing link in het fietsnetwerk vervolledigd waarbij de bestaande fietspaden langs de Heistlaan na vele jaren eindelijk verbonden worden met de nieuwe fietssnelweg langs de Elizabetlaan. Deze fietsinfrastructuur en de realisatie van deze missing link kadert ook in het Masterplan Fiets dat door de gemeenteraad recent goedgekeurd werd”, legt de schepen uit.

Door de aanleg van fietssuggestiestroken en fietspaden is een missing link in het fietsnetwerk vervolledigd

Ook de nieuwe rotonde aan de Heistlaan werd in gebruik genomen. “De dwarsing van de tramsporen wordt nu geregeld door middel van dynamische conflictvrije verkeerslichten. Dit bevordert de verkeersveiligheid voor dwarsend autoverkeer en anderzijds ook de vlotte doorstroming van de kusttram. De huidige linksafstrook aan de noordzijde van de Elizabetlaan is een tijdelijke situatie, want in het najaar van 2021 wordt ook de noordzijde van de Elizabetlaan tot aan de grens met Zeebrugge volledig heraangelegd”, gaat schepen Philippe Vlietinck verder.

Verdere planning

In september 2021 start de heraanleg van de Graaf d’Ursellaan en de aanleg van de esplanade ten noorden van de Elizabetlaan tussen het Heldenplein en de grens met Zeebrugge. Ook het landschapspark ten oosten van De Rampe staat op het programma.

In het najaar van 2022 staan de heraanleg van de Parkstraat, Knokkestraat en de herinrichting van de voetgangerstunnel en het landschapspark ten westen van de Rampe gepland.

Van september 2023 tot juni 2024 krijgt het Vissershuldeplein een eigentijdse make-over met trendy zitbanken en windschermen, overdekt door een gestileerde luifel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier