N8 wordt veiliger én praktischer ingericht

© MVO
© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant de herinrichting van de Ieperse Steenweg (N8) in Veurne. Van de E40 tot net voorbij de gemeentegrens met Alveringem wordt de gewestweg volledig heringericht. Pas wanneer er een omgevingsvergunning is toegekend kan het project worden uitgevoerd. In het kader van die aanvraag organiseren de betrokken gemeenten Veurne en Alveringem een openbaar onderzoek.

Eind 2020 legde het AWV de laatste hand aan het ontwerp van de Ieperse Steenweg. Het stuk tussen de E40 en de gemeentegrens met Alveringem gaat er in de toekomst helemaal anders uitzien. Langs de hoofdweg worden ventwegen aangelegd. Deze parallelle wegen zijn bedoeld voor fietsers en lokaal verkeer.

Zo moet landbouwverkeer uit de zijwegen niet meer rechtstreeks de gewestweg oprijden, maar via kruispunten met verkeerslichten. Dat bevordert de doorstroming op de gewestweg en de veiligheid van de fietsers. Deze rijden niet meer naast het autoverkeer zoals nu het geval is, maar op een afgescheiden pad door een groene zone met een gracht of extra groen.

Openbaar onderzoek

Het AWV vroeg eind vorig jaar ook een omgevingsvergunning aan voor het project. Aan die vergunning is een openbaar onderzoek gekoppeld. Tot 26 februari kan je op de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten Veurne en Alveringem het volledige dossier inkijken en eventuele opmerkingen doorgeven. Je kan het dossier ook vinden op de website van Omgevingsloket Vlaanderen .

Wanneer de werken op de Ieperse Steenweg van start gaan, is nog niet bekend. Die timing is afhankelijk van wanneer de omgevingsvergunning is toegekend en van de keuze van een aannemer om de werken uit te voeren. Wat wel zeker is, is de manier waarop de werken worden uitgevoerd.

Zo worden eerst naast de bestaande weg de ventwegen aangelegd. Tijdens de werken op de hoofdweg kan het doorgaand verkeer over deze ventwegen rijden. Op die manier moet de gewestweg nooit afgesloten worden. Doorgaand verkeer op de Ieperse Steenweg blijft dus altijd mogelijk, zowel richting Ieper als richting Veurne.

17 miljoen euro

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De N8 tussen Veurne en Ieper is een verouderde gewestweg waarvan de knelpunten bekend zijn. We willen de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid absoluut verhogen op deze cruciale gewestweg. Daarom is er dan ook beslist om de uitvoering van het eerste project aan te besteden in 2021, een jaar vroeger dan oorspronkelijk voorzien. In het investeringsprogramma trekken we hiervoor 17 miljoen euro uit.”

Peter Roose, burgemeester Veurne, reageert tevreden: “Een grondige renovatie van de N8 op het grondgebied van Veurne en Alveringem is een absolute noodzaak om de verkeersveiligheid op deze cruciale verbinding in de Westhoek te garanderen.”

Info: www.wegenenverkeer.be/N8-Westhoek

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.