Mobiele stormkering moet centrum van Oostende beschermen tegen duizendjarige storm

© Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Maandag 12 juli werden de werken aan de Albert I-promenade en de Montgomerykaai afgerond in bijzijn van minister Lydia Peeters (Open VLD), burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) en schepen van Openbaar Domein Björn Anseeuw (N-VA).

Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) sloeg in september vorig jaar de handen in elkaar met Stad Oostende om de stad verder te beschermen tegen overstromingen vanuit zee.

Nieuw stuk vaste stormmuur

Tussen de bestaande stormmuren op het Zeeheldenplein en de Visserskaai bouwde het MDK een nieuw stuk vaste stormmuur. Daarnaast werd ook alles voorzien om een mobiele stormmuur op te kunnen stellen bij stormweer.

Stad Oostende maakte van de gelegenheid gebruik om de Albert I-promenade tussen de Van Iseghemlaan en de Cirkelstraat en daarbij ook de Montgomerykaai opnieuw aan te leggen.

Bredere voetpaden

“Dit stuk ter hoogte van Het Klein Strand is een belangrijk stuk, want iedereen die van het station komt en richting strand trekt, moet hier passeren”, vertelt schepen Björn Anseeuw. “Het was niet het meest aantrekkelijke stuk van de stad en dus hebben we resoluut gekozen om de voetpaden flink breder te maken en heraan te leggen. Het feit dat de voetpaden breder zijn geeft een heel andere beleving aan de wandelaars.”

De totale kostprijs van de verfraaiing en de stormmuren is 3,9 miljoen euro. Daarvan neemt de Vlaamse overheid een kleine één miljoen euro voor haar rekening. Stad Oostende investeert 1,7 miljoen euro en Farys neemt 1,1 miljoen euro voor zijn rekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier