Menenaars krijgen een toekomstbeeld van hun bruggen: De Werf van de eeuw onthuld

© (Foto SL)
© (Foto SL)
Stefaan Lernout

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters was speciaal naar Menen gereisd om de eerste ontwerpbeelden van de Leiewerken te onthullen. Twee grote panelen aan de Oostkaai geven een beeld van hoe de brug en de Leieboorden er zullen uitzien binnen vijf jaar.

Het gaf een ietwat bijzondere aanblik. Terwijl achter de minister bouwvakkers druk bezig waren nog een gebouw met de grond gelijk te maken en het drukke doorgaand verkeer nieuwsgierig in de richting keek van het groepje genodigden, wees

Burgemeester Eddy Lust (Open Vld) erop dat de werken die voorafgaan aan het rechttrekken van de Leie een enorme impact hebben. En tegelijkertijd een mooie opportuniteit zijn voor de stad. “Zo belangrijk dat we er zelfs een schepen van Leiewerken voor hebben”.

Tijdelijke invullingen

Die schepen, Mieke Syssauw (Open Vld), bevestigde de grote meerwaarde voor de stad. De nieuwe centrumbrug, de fietsbrug, de vernieuwde Leieboorden en de eeuwenoude vestingen die voor het eerst sinds 1939 weer zichtbaar zullen worden zullen een ongelooflijke aantrekkingskracht uitoefenen op de Menenaars en bezoekers van de stad.

We willen weg van de weg

“Het is een lange weg geweest”, benadrukte schepen Syssauw. “In 2013 zijn de eerste stappen gezet voor deze werken. Vele eigendommen werden onteigend, een groot deel daarvan is nu reeds gesloopt. De werken aan de brug en de Leie die in totaal vier jaar zullen in beslag nemen, beginnen pas volgend jaar. Wij maken ons op voor een boeiende zomer met leuke tijdelijke invullingen op de vrijgekomen ruimtes langs de Leieboorden. Meer info hierover volgt binnenkort in aanloop naar ons zomerprogramma Boulevard Solar. In het najaar wordt gestart met de bouw van de fietsers- en voetgangersbrug. Voor Menen is dit de werf van de eeuw!”. Een titel die ook prijkt op de meterslange panelen aan de Oostkaai.

 © (Foto GF)
© (Foto GF)

Geen schop of schaar

“Geduld wordt beloond”, antwoordde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). “Ik begrijp dat sloopwerken van deze omvang met heel wat nostalgie en niet zonder slag of stoot gebeuren. Toch zijn ze nodig, ze zijn de voorbode van grote ingrijpende werken. Bij dergelijke gelegenheden sta ik meestal met een schop in de hand, om symbolisch de eerste spadesteek te geven. Of net met een schaar in de hand om het symbolische lint te knippen. Hier in Menen zitten we ergens tussenin. Heel wat huizen zijn al gesloopt, het duurt nog enkele jaren voor we het resultaat zullen zien.”

Met de Leiewerken gaat een investering van 70 miljoen euro gepaard. Europa betaalt daarvan maximaal de helft. Dat kadert in het Seine-Schelde project dat moet toelaten om goederentransport over het water te bevorderen. “Momenteel is dat 13 procent, we willen dat opvoeren naar 20 procent”, vervolgt minister Peeters. “We willen weg van de weg. En meer gebruik maken van de blauwe snelwegen zoals we onze waterlopen noemen.” Tenslotte onderstreepte minister Peeters het belang dat er naast een nieuwe centrumbrug ook een wandel- en fietsbrug komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier