Korpschef PZ Westkust schept duidelijkheid over verkeerssituatie Oostduinkerke-Bad

De werfzone moet worden aangepast.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
De werfzone moet worden aangepast.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Nicholas Paelinck, korpschef PZ Westkust, wenst eenmalig duiding te geven bij de verkeerssituatie en de doortocht van de werken aan de tramsporen in Oostduinkerke-Bad.

De werkzaamheden van De Lijn in Oostduinkerke-Bad zijn na de kerstvakantie gestart. Op 5 januari stelden de Politiezone Westkust en de FOD Werkgelegenheid diverse disfuncties vast die een grote impact hadden op de veiligheid van het plaatselijk verkeer, de inwoners en toeristen, de werfarbeiders en de voetgangers bij het oversteken van de Albert I-laan.

“De bewegwijzering van de omleiding bleek onvoldoende, niet conform noch voldoende zichtbaar geplaatst”, aldus de korpschef. “De werken waren reeds gestart, maar de werfinrichting was niet in orde. De arbeiders kregen geen instructies om veilig te werken in een werfzone waar een tram doorrijdt, de inrichting van de doorsteken én er werd geen rekening gehouden met de toegankelijkheid van de hulpdiensten (brandweer en ambulance) bij brand of andere calamiteiten.”

Alternatieve route

“Ook de opslag van de werfzone op het eind van de Leopold II-laan leidde tot onbereikbaarheid van handelszaken én gevaarlijke toestanden door het laden en lossen van grote vrachtwagens ter hoogte van het Fabiolaplein, centrum Oostduinkerke-bad. Daarom was een aanpassing van de werfzone nodig en werd de doorgang van de tram op advies van de politie Westkust verboden door middel van een burgemeestersbesluit . Tot op heden is deze onveilige situatie nog niet opgelost. Pas als alles in orde is, kan de tram de verplaatsing maken door de werf. De politiezone Westkust en het Lokaal Bestuur Koksijde werkten een tijdelijke alternatieve route met busverbinding uit.”

“De Lijn zou vervolgens pendelbussen inleggen om het openbaar vervoer te garanderen. Door een stakingsactie van chauffeurs van de Lijn gebeurde dit tot maandag 11 januari niet. Lokaal Bestuur Koksijde legde dit weekend en maandag op eigen initiatief een pendelbus in om de gestrande reizigers te vervoeren.”

Extra tijdelijke halte

Maandag vond een constructief overleg plaats met alle partijen. “Er werd beslist om onmiddellijk in de vereiste veiligheidsmaatregelen te voorzien om de werken veilig te laten verlopen, met mogelijke passage van de tram door de werf in Oostduinkerke-Bad en verplaatsing van de werfzone van de Leopold II-laan naar de Spreeuwenberg. Vermoedelijk zal dit op donderdag 14 januari in orde zijn van zodra de veiligheidsvoorwaarden door de aannemer van De Lijn ingelost zijn. In afwachting zal De Lijn vervangbussen inleggen. De Lijn beloofde ook om binnen afzienbare tijd een extra tijdelijke halte in te richten in Oostduinkerke-Bad, de timing hiervoor is nog niet bekend.”

De verkeersdienst van PZ Westkust stelde ook vast dat er diverse sluipwegen werden gebruikt om aan de omleidingsweg te ontsnappen. Extra verkeersborden (uitgezonderd plaatselijk verkeer, 30 km/u, beperking zwaar vervoer) worden vandaag, dinssdag, geplaatst voor het plaatselijk doorgaand verkeer. Eveneens zijn er vanaf vandaag snelheidscontroles en is er door de motards toezicht op zwaar vervoer op de plaatselijke omleidingswegen en in de aangrenzende villawijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier