Gemeentebestuur Komen wil aannemers overbodig maken bij lokale wegenwerken: “Grote besparing voor een kleine gemeente”

© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Bij wegenwerken gaan lokale besturen meestal aankloppen bij aannemers die de activiteiten op hun beurt uitvoeren. Een lang en vooral duur proces waarmee een gemeente een stukje gemak aankoopt. In Komen-Waasten wordt gewerkt aan een oplossing om dit met eigen mensen te gaan uitvoeren. “Het zal een lang inlooptraject worden maar de besparingen voor de gemeentekas zijn niet te verwaarlozen” oppert bevoegd Schepen Philippe Mouton.

De heraanleg van de Howarderiestraat, in de Komense deelgemeente Le Bizet, wordt voor de gemeentelijke diensten meteen een testproject. “De straat was al langer in een erbarmelijke, bijna onbruikbare staat. We stuurden van tijd tot tijd onze technische dienst erop af zodat ze her en der kleine herstellingen konden uitvoeren. Toch begon er ook rek te zitten op die formule en drong een complete renovatie zich op. Als gemeente keken we dan tegen een hoop administratie en natuurlijk een flink prijskaartje aan.”

Dure processen

De Schepen besloot dan ook om het roer volledig om te gooien en binnen eigen rangen te zoeken naar een oplossing. “Voor dergelijke werken gaat zowat iedere gemeente op dezelfde manier tewerk. Een openbare aanbesteding wordt uitgeschreven en gespecialiseerde firma’s sturen hun offertes in.”

“De administratieve molen begint te draaien en de winnende offerte krijgt het project toegewezen. Het zijn dure processen waarmee gemeenten vooral een pak comfort kopen. Ze hoeven zich om niet te bekommeren want alles wordt door een onderaannemer uitgevoerd. Voor een gemeente zoals Komen-Waasten, met een budget dat slechts een fractie is van dat van grotere steden, telt echter iedere euro.”

Bereid tot bijscholen

Teneinde de broeksriem aan te kunnen spannen en toch de wegenwerken uit te kunnen voeren, werd de eigen technische dienst ingeschakeld. “Onze mensen beschikken over een basiskennis op gebied van wegenwerken maar waren bereid zich bij te scholen” klinkt het.

“Ook qua materiaal hadden we de basisgereedschappen in huis, meer dan voldoende om de straat zelf aan te pakken. Uiteindelijk werd de Howarderiestraat compleet gerenoveerd aan slechts een fractie van het bedrag dat we aan een onderaannemer hadden moeten spenderen. Natuurlijk nam de werf meer tijd in beslag en werd de straat 3 maanden lang afgesloten.”

“Door onze mensen te blijven bijscholen gaat ook hieraan worden gewerkt. De heraanleg van de Howarderiestraat was voor Komen-Waasten een testproject dat tot een goed einde werd gebracht. De bedoeling is dan ook om dit verder uit te rollen naar andere, grotere projecten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier