Fase 3 heraanleg project Doortocht Heist gaat in september van start: “Aansluiting bij toeristische zone”

Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Vanaf donderdag 1 september start de volgende fase van het vernieuwingsproject Doortocht Heist. De Knokkestraat en Parkstraat worden daarbij opnieuw ingericht en fase 2 van het landschapspark ter hoogte van de voetgangerstunnel afgewerkt.

De werkzaamheden worden opgedeeld in vier zones die elk een overeenkomstige kleur krijgen op het plan zodat men goed kan meevolgen.

“De bedoeling van het hele project is vooral het centrum van Heist dichter bij het noordelijk gelegen kustgedeelte te brengen. De nieuwe situatie zal er voor zorgen dat het centrum veel meer aansluiting vindt bij de toeristische zone langs de dijk en beide zullen elkaar versterken”, aldus burgemeester Piet De Groote.

“Het gemeentebestuur werkte samen met een studiebureau een concept uit waarbij de Elizabetlaan van 2×2 naar 2×1 rijstrook wordt omgevormd. Deze zogenaamde downgrading en het afstemmen van de verschillende verkeersstromen op elkaar moet het groene karakter van de laan versterken. Doordat je een rijstrook minder hebt, is er veel meer vrije ruimte die kan dienen voor fiets- en voetpaden, terrassen en groenaanplanting. De nieuwe opgewaardeerde Elizabetlaan is uitgegroeid tot een identiteitsvolle verblijfsruimte met veel aandacht voor langzaam verkeer, kwalitatieve materiaalkeuze, uitstraling en wandelcomfort.”

Diverse fases

“De doortocht van Heist wordt in diverse fases gerealiseerd zodat de bereikbaarheid tijdens de werken steeds wordt gegarandeerd. Er staan nog een 3-tal fases op het programma”, vertelt schepen van Openbaar Domein Jan Morbee. “In september start de aannemer met fase 3 waarbij de Knokkestraat en de Parkstraat worden heraangelegd, deel 2 van het landschapspark wordt afgewerkt met inbegrip van de renovatie van de voetgangerstunnel. Deze tunnel wordt aan de Knokkestraat aanzienlijk ingekort, en aan de Parkstraat wordt de tunnelmond uitgelengd om de helling flauwer te maken. Zo kan de gemeente de tunnel openstellen voor fietsverkeer. Deze 3de fase is alles volgens plan verloopt, afgewerkt tegen juni 2023.”

repro DM
repro DM

“Fase 4, de heraanleg van het openbaar domein rondom de Heldentorens en het Vissershuldeplein en fase 5, de heraanleg van het Heldenplein met de ondergrondse parking, volgen dan respectievelijk in september 2023 en januari 2025. Het definitieve beeld van de volledige doortocht kan iedereen bekijken op de infopanelen die tentoongesteld staan op het plein de Kinkhoorn, vlak bij de Graaf d’Ursellaan.”

Wat gebeurt wanneer?

Zone 1 (van 1 september tot 31 december): vernieuwen van nutsleidingenen het rioleringsstelsel; afkoppelen van private riolering; vernieuwen van verharding rijbaan, parkeerstroken en voetpaden.

Zone 2 (van 1 september 2022 tot 10 februari 2023): vernieuwen van nutsleidingen en van het rioleringsstelsel; afkoppelen van private riolering; vernieuwen van verharding rijbaan, parkeerstroken en voetpaden; inkorten bestaande tunnelkoker; opbraak de Rampe.

Zone 3 (van 12 september 2022 tot maart 2023): vernieuwen van nutsleidingen; aanleg nieuwe regenwaterinfiltratieriool; afkoppelen van private riolering; vernieuwen van verharding rijbaan, parkeerstroken en voetpaden; volledige vernieuwing aansluiting tunnelmond + toegangshelling; renovatie bestaande voetgangerstunnel; groenaanleg.

Zone 4 (van 27 februari 2023 tot juni 2023): vernieuwen van nutsleidingen; vernieuwen van verharding rijbaan, parkeerstroken en voetpaden Knokkestraat; aanleg pleinen tussen Knokkestraat en Elizabetlaan; groenaanleg.

Info: www.knokke-heist.be/doortocht-heist

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier