Eindelijk licht aan het einde van de tunnel in dossier Gloriettewegel

© (Foto CL)
© (Foto CL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Na een strijd van meer dan 30 jaar schijnt er licht aan het einde van de tunnel voor een handvol inwoners van het Komense gehucht Le Bizet. De Gloriettewegel, een wegel niet breder dan een mens, wordt binnenkort gerenoveerd waardoor een einde komt aan een heuse lijdensweg.

Onbewandelbaar, onbruikbaar, losgekoppeld van de wereld of gewoonweg vergeten. Wie spreekt met de inwoners van de Gloriettewegel, een erg merkwaardig stukje Komen, begrijpt al snel dat een renovatie van het strookje asfalt meer dan broodnodig was. “Asfalt, daar kunnen we eigenlijk niet eens meer over spreken. Er is geen trottoir, er is geen afvoer, er is hier helemaal niks!” David Kyriakidis, voorzitter van de partij MCI, hoeft niet veel moeite te doen om de pijnpunten van de wegel duidelijk te maken.

“Meer dan 30 jaar geleden moest de Gloriettewegel hoogdringend worden gerenoveerd, en op die hoogdringendheid wachten de inwoners dus nog steeds. Van zodra het nog maar een beetje regent staat de boel onder water want van een afvoersysteem is hier geen sprake. Van en naar je huis wandelen staat gelijk aan een stevige kans op een verzwikte enkel of een valpartij en al jaar en dag is het midden van de wegel ronduit onbruikbaar. Snel even naar de buren lopen staat dus gelijk aan een ommeweg van formaat, anno 2021 ronduit ondenkbaar. Er heerste hier vooral het gevoel dat het een vergeten hoek was, een stukje gemeente waarvan het gros van de bewoners niet eens nog wist dat het nog bestond. Een magere troost voor zij die hier wonen.”

Toch lijkt een oplossing in de maak, al was hiervoor heel wat getouwtrek nodig. “Het probleem bestaat erin dat een aantal meters van de wegel als privégrond werden verkocht” gaat David verder. “Dat vergt enorm veel administratief werk om dus het akkoord van iedere bewoner te krijgen, een akkoord nodig om werkzaamheden te starten. In het verleden moet het gemeentebestuur dan ook hebben gedacht dat het eigenlijk allemaal zo erg niet was en werd de zaak gewoon vergeten. Het huidige gemeentebestuur heeft er wel de schouders onder gezet en vorige maand werd de laatste handtekening geplaatst. Na meer dan 3 decennia kan dus uiteindelijk worden begonnen met een studie die de werken zal inleiden. Beter laat dan nooit!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier