https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eindelijk aandacht voor brokkenkruispunt N32-A19 in Menen

(foto CLL)
Christophe Lefebvre

Na het zoveelste ongeval onder gelijkaardige omstandigheden is het kruispunt van de N32 en de A19 echt wel ‘het brokkenkruispunt van de gemeente’. Te veel om toeval te zijn. Er komt een structurele oplossing, klinkt het, maar nog niet meteen. Tot die tijd is er maar één oplossing: voorzichtig zijn.

Acht voertuigen in de prak en enkele mensen richting ziekenhuis. Het palmares van het ondertussen beruchte kruispunt werd de afgelopen twee weken stevig gespekt, met heel wat schade tot gevolg. Steeds gaat het om tegenliggers die hard met elkaar in aanraking komen, nadat iemand de oprit van de A19 richting Kortrijk wou nemen. De hulpdiensten roepen keer op keer op tot voorzichtigheid en tellen ondertussen af tot de volgende aanrijding.

“Er is nauw contact met het Agentschap Wegen en Verkeer, dat de verantwoordelijkheid over het kruispunt draagt”, zegt politiecommissaris Stefaan Vannieuwenhuyse. “Initieel klonk het dat er niet echt een probleem was met de zichtbaarheid, maar na aandringen is er uiteindelijk toch besloten om de plaats samen te analyseren. Weldra gaan dus zowel het agentschap als de politie het kruispunt bekijken. Daarna kunnen we beslissen om eventueel dringende maatregelen in het leven te roepen – zoals extra wegmarkeringen, om maar een voorbeeld te geven.”

Dringende maatregelen, die de aanzet moeten geven tot een grondige aanpak van het vermaledijde kruispunt, zo blijkt.

“De bedoeling was om de lichten op het kruispunt te vervangen door conflictvrije exemplaren, een aanpak die op andere plaatsen in de gemeente al zijn vruchten heeft afgeworpen. Denk maar aan het punt slechts enkele honderden meters verder, ter hoogte van Kijk & Bouw”, gaat de commissaris verder.

“Het zijn verkeerslichten die uitgerust zijn met verschillende meetapparaten die de densiteit en de doorstroom van het verkeer kunnen meten en zich aanpassen aan de situatie. Op de kruising van de N32 en de A19 zou dit vooral een effect kunnen hebben op het afslaand verkeer. Daarnaast gaat men ook de afrit van de A19 voor het verkeer komende uit Ieper opwaarderen en veiliger maken. Agentschap Wegen en Verkeer wil dus een totaalaanpak en het kruispunt van een volledige make-over voorzien. Helaas schijnt er vertraging te zijn opgelopen in de dossiers, en zijn die werken nog niet begonnen.”

Kijk uit je doppen

Een oplossing is dus in zicht, al zal iedereen nog even geduld moeten uitoefenen. Ondertussen roept de commissaris iedereen op tot de nodige voorzichtigheid: “Matig je snelheid wanneer je het kruispunt nadert, en blijf te allen tijde aandachtig voor de volledige situatie. Ongevallen zijn veelal het gevolg van een aaneenschakeling van elementen, waarbij aandacht steevast een rol speelt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.