https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Dinsdag gaat rotonde aan voet van Izegemse centrumbrug open en dat wordt bij Huis Vanassche op gejuich onthaald: “Moeilijke maanden gekend”

Kurt Verhulst, Rik Vandenabeele en Paul Vandenabeele van Huis Vanassche dat maandenlang slechts via een grote omleiding bereikbaar was. Ook bezinestation Lukoil was hetzelfde lot beschoren. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Na een half jaar werken gaat de rotonde aan de Emelgemse kant van de Izegemse centrumbrug weer open. Een hele verademing voor Huis Vanassche dat immers zes maanden moeilijk bereikbaar was en ook serieus omzetverlies leed. Maar ondertussen bleven ze bij Huis Vanassche niet stilzitten en realiseerden ze er zelfs een overname.

Komende dinsdag 28 september gaat de rotonde beneden de centrumbrug opnieuw open en kun je weer de Lodewijk de Raetlaan inrijden. En dat juichen ze bij Huis Vanassche uiteraard toe. In de zaak staat ondertussen de derde generatie aan het roer. Huis Vanassche werd gestart in 1953 door Etienne Vanassche en Georgette Hovaert. In 1973 kwam dochter Myriam met haar man Paul Vandenabeele aan het roer te staan. Sinds 2002 is zoon Rik de zaakvoerder. Het bedrijf was eerst in de Prinsessestraat gevestigd, later op de Dam in Emelgem en sinds 2006 in de Lodewijk de Raetlaan. In 2018 werd nog een gloednieuwe productiehal naast de winkel gebouwd.

Ondertussen 45 werknemers

Bij Huis Vanassche kun je als particulier gaan winkelen. Je vindt er verse groenten en fruit en tal van bereidingen. Maar er wordt ook uitgeleverd aan bedrijven, horeca, scholen, ziekenhuizen en rusthuizen. “In totaal zijn er acht bestelwagens en twee vrachtwagens voor ons de baan op. We werken hier ook ondertussen al met 45 mensen. Recent nog hebben we de groothandelsactiviteiten van Fruithandel Callens in Kortrijk overgenomen. We willen verder blijven groeien”, vertelt Rik Vandenabeele.

Onze werknemers aan boord houden vergde creativiteit

Maar corona gooide ook ferm roet in het eten bij de werking van Huis Vanassche. “Omdat de vele horecazaken lang gesloten stonden, was het bij ons ook behelpen natuurlijk. We willen graag al onze mensen aan boord houden, maar dat vergde wat creativiteit.”

© Frank Meurisse Frank Meurisse

Daarbovenop kwamen de werken in de Lodewijk de Raetlaan. “Wij zijn eigen vlakbij het centrum van Izegem gelegen, maar de mensen moesten een serieuze omleiding volgen om hier te geraken. We hebben dat goed naar onze klanten pogen te communiceren, maar in de winkel zagen we onze omzet tot soms de helft terugvallen. Maar de werken moesten nu eenmaal gebeuren. Door weersomstandigheden liepen de werken ook wat vertraging op, maar als het water in de bouwput komt te staan, kun je geen rioleringen steken. Het was dus echt wel overmacht. We zijn ook tevreden over de communicatie met aannemer Olivier en het Izegemse stadsbestuur.”

Beurt aan Vijfwegenstraat

Vanaf dinsdag kun je dus opnieuw via de centrumbrug Huis Vanassche bereiken. Het sein voor de handelszaak om met enkele acties uit te pakken. “Elke week loten we een klant uit die de waarde van zijn aankopen krijgt terugbetaald.”

De hele week was de centrumbrug afgesloten voor het autoverkeer. Maandag worden de wegmarkeringen nog aangebracht op het nieuwe asfalt en op dinsdag kan iedereen weer de rotonde gebruiken. Vanuit de Reperstraat, de Dam en de Lodewijk de Raetlaan zul je opnieuw de rotonde op kunnen rijden. Maar daarmee eindigen de werken nog niet. “Nu is het de beurt aan de Vijfwegenstraat”, zegt schepen van Openbare Werken Caroline Maertens. “De nutswerken zijn er achter de rug, nu wordt het dubbele rioleringsstelsel aangebracht. Men werkt van de centrumbrug richting het kruispunt met Kachtemsestraat en Baronstraat toe. Als dat afgesloten wordt zal dat ook gevolgen hebben voor het verkeer dat we weer zullen moeten omleiden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.