Centrumvernieuwing in Kuurne start ten vroegste na Ezelsfeesten

Het Marktplein wordt een stuk groener dan vandaag het geval is.© Gemeente Kuurne
Het Marktplein wordt een stuk groener dan vandaag het geval is.© Gemeente Kuurne
Olaf Verhaeghe

De centrumvernieuwing in Kuurne wordt dezer dagen volop voorbereid. De effectieve werken moeten dit jaar nog van start kunnen gaan, maar het gemeentebestuur plant ten vroegste in oktober te beginnen. “Met uitzicht op de corona-epidemie willen we onze bewoners en ondernemers tijdens de zomer eerst ademruimte geven”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V).

Het grootste project van deze bestuursperiode in Kuurne is ongetwijfeld de centrumvernieuwing. Zowat het hele centrum wordt onder handen genomen, van het Marktplein over de Tramstatie tot de Kerkstraat, de Generaal Eisenhowerstraat en de Albertstraat. Op dit moment worden de plannen voor die centrumvernieuwing verder uitgewerkt.

Maar voor de werken effectief starten, wil het gemeentebestuur een laatste zomer in het oude centrum alle ruimte geven. De werken zullen ten vroegste na de Ezelsfeesten, traditiegetrouw tijdens het eerste weekend van oktober, starten.

Complex dossier

“De hele zomer lang zullen tal van activiteiten plaatsvinden in het hart van de gemeente. Zonder de hinder van wegenwerken”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V). “We zullen onze inwoners een echte Kuurnse zomer kunnen aanbieden. Tijd om buiten te zijn, te spelen, te genieten van een terrasje, een kioskconcertje meepakken en – als corona het toelaat – eindelijk opnieuw te feesten.” “Deze nieuwe timing is een meevaller voor de handelaars: zij krijgen zuurstof na een moeilijke periode”, voegt schepen van Lokale Economie Johan Bossuyt (N-VA) toe.

De Kerkstraat is een van de centrumstraten die een hele metamorfose ondergraat.© Gemeente Kuurne
De Kerkstraat is een van de centrumstraten die een hele metamorfose ondergraat.© Gemeente Kuurne

De timing wijzigt omdat alle partijen in dit bijzonder technisch en complex dossier de nodige tijd moeten krijgen om alles grondig voor te bereiden. “Het gaat om een complexe aanbesteding waar we met veel parameters rekening moeten houden”, aldus de burgemeester nog. “Het vraagt dus wat tijd om alles op elkaar af te stemmen en een goede planning op te maken. Een geïntegreerde aanpak is belangrijk om tot een efficiënte en goede uitvoering van de centrumvernieuwing te komen.”

Eerst Kerkstraat, Marktplein en Tramstatie

“Samen met Aquafin maakt de gemeente gebruik van de zomerperiode om een aannemer aan te duiden om de werken uit te voeren. Van zodra de aannemer aangesteld is, kunnen we in detail de werken plannen”, zegt schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Annelies Vandenbussche (SP.A). In eerste fase, van 2021 tot en met 2023, worden de Kerkstraat, de Generaal Eisenhowerstraat, het Marktplein en de Tramstatie opnieuw ingericht. Gelijktijdig pakken we de Doornenstraat aan. In een tweede fase die start vanaf 2023 volgt dan de Koning Albertstraat.

Voorbereidende werkzaamheden vinden wel plaats vanaf mei. Fluvius en andere exploitanten van nutsleidingen zullen van deze tijd gebruik maken om hun leidingen te verplaatsen. Dat kan plaatselijke en tijdelijke hinder opleveren. Voor elke fase van de grote werken worden intussen de circulatieplannen opgemaakt. Het centrum moet continu bereikbaar blijven en ook doorsteken zullen in elke fase mogelijk zijn. Daarnaast worden de grote parkings voor langparkeren tijdelijk aangevuld met parkeerruimte per deelzone. Wie woon en werkt in de onmidellijke omgeving van de werfzone krijgt vanzelfsprekend later nog concrete informatie.

De komende weken bezoekt ambtenaar lokale economie Lien Debeuf de handelaars in de werfzone voor een persoonlijk gesprek. Aquafin zal alle woningen in de werfzone bezoeken in functie van de rioleringswerken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.