Bewoners niet opgezet met plannen voor aanleg woonerf in Vredestraat

Robin Vandersyppe vertolkte het ongenoegen van de Vredestraatbewoners tijdens de gemeenteraad. © LVW
Redactie KW

De plannen voor de wegwerkzaamheden en rioleringswerken in de Vredestraat stuiten op heel wat verzet bij de inwoners. “De parkeergelegenheid is het struikelblok”, aldus woordvoerder Robin Vandersyppe. “Momenteel zijn er 49 parkeerplaatsen en dat worden er in de toekomst 29. Er zijn momenteel net niet genoeg parkeerplaatsen. We willen ook geen woonerf in onze straat.”

Tijdens de online gemeenteraad mocht Robin Vandersyppe de bezwaren toelichten. “In samenspraak met de buren maakte ik een presentatie”, aldus Robin. “De Vredestraat is levensgevaarlijk als het nat is. Iedereen is tevreden over de heraanleg.” Eerder was er voor de inwoners al online een toelichting door het studiebureau Cnockaert en de burgemeester.

Voetpaden

“Ik viel van mijn stoel toen ik hoorde over de plannen om een woonerf te voorzien en er zo veel parkeerplaatsen zouden verdwijnen”, zegt Robin. “Het hier zo drastisch omgooien, vind ik een brug te ver. Er kwamen heel wat vragen en ben ik nadien gaan praten met de mensen. Al heel snel kwam er een aantal bemerkingen. Op eigen initiatief ging ik in het stadhuis bij de burgemeester langs.”

Petitie

“We hielden een petitie. In één weekend tekenden er 37 gezinnen. Ik woon al zeven jaar in de Vredestraat en vraag me af waarom men hier een woonerf wil maken. De voetpaden zullen daardoor verdwijnen. De straat is breed genoeg om aan weerszijden een trottoir te voorzien zodat onze kinderen weten waar ze moeten lopen. Er zijn fietsnietjes voorzien. Waarom is dat eigenlijk nodig ? Er is wat groen voorzien. Onder meer bloemperkjes. Hier zijn er weinig of geen wandelaars.”

“Het is altijd moeilijk om iedereen gelukkig te maken” –

Burgemeester Youro Casier

“We vragen het schepencollege de plannen nog eens met ons onder de loep te nemen. We willen dat men de parkeergelegenheid laat zoals het is. We vragen het stadsbestuur te luisteren naar de buurtbewoners. Wij wonen hier, de politici niet. Een woonerf is leuk in een centrumstraat maar niet hier, in niet zo’n drukke straat. Er is sluipverkeer en we zijn er allemaal van overtuigd dat dit weg moet zodat het veiliger wordt. Een oplossing is een knip ter hoogte van de apotheek zodat men niet de hele straat kan doorrijden.”

Leefbaarheid

“Meer en meer is de leefbaarheid belangrijk”, aldus burgemeester Youro Casier (Vooruit). “De Vredestraat is een woonstraat. We willen er wat meer kleur. Nu is het er somber en grijs. Het is er weinig aangenaam en er zijn geen verkeersremmende maatregelen. De voetpaden hebben er verschillende breedtes.”

“Ook de rijbaan is er niet overal even breed. Parkeren zal moeten in vakken. Er komt achter de huizen in de Vredestraat een garageweg door de aanleg van de nieuwe verkaveling Catteeu. 18 percelen kunnen daardoor een ontsluiting krijgen. We kunnen natuurlijk niemand verplichten. De Vredestraat telt een 70-tal huizen. Ik tel er 30 garages. Volgens ons is een woonerf in combinatie met eenrichtingsverkeer de beste keuze.”

“Het gaat om keuzes maken en het is altijd moeilijk om iedereen gelukkig te maken. En het gaat tenslotte ook om 800.000 euro aan subsidies voor de rioleringswerken die we tegen oktober moeten gunnen aan een aannemer. We willen vermijden die subsidies te verliezen.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier