Asfalteringswerken zorgen voor hinder in Izegem: “De korte pijn!”

Caroline Maertens in de Stationsstraat. (foto Frank)© Frank Meurisse
Caroline Maertens in de Stationsstraat. (foto Frank)© Frank Meurisse
Redactie KW

Het was afgelopen week wat zoeken om je weg te vinden in Izegem. Op enkele centrale punten waren wegwerkzaamheden aan de gang.

Afgelopen week kregen de Lodewijk de Raetlaan, de Stationsstraat, de Korenmarkt en de brug in Emelgem een nieuwe toplaag asfalt. “Dat zorgde uiteraard voor wat hinder. Sommige mensen vragen waarom we dat op hetzelfde moment doen, maar wij kiezen voor de korte pijn. Zo moet de aannemer ook maar één keer met al zijn materiaal komen en kan er efficiënter gewerkt worden”, zegt schepen van Openbare Werken Caroline Maertens.

In de Lodewijk de Raetlaan, tussen de Lieven Gevaertlaan en de Vijfwegenstraat werden zowel de betonstrook van het fietspad als de asfaltlaag van de rijweg afgefreesd. Schepen Maertens: “Met een nieuwe egale asfaltlaag over de volledige breedte én een fietspadmarkering maken we het de fietser in de Lodewijk de Raetlaan heel wat comfortabeler.”

Ook de Stationsstraat, de Korenmarkt en het wegdek op de brug in Emelgem werden afgefreesd en geherasfalteerd. “De werken verliepen vlot en tegen donderdag was alles achter de rug. Komende maandag wordt de nieuwe belijning aangebracht, dan geven ze droog weer uit.”

Test met Tractorsluis

Schepen Caroline Maertens benadrukt dat er nog heel wat rioleringswerken en wegwerkzaamheden op til zijn. “Noem het gerust de legislatuur van de werken. We werken ons lijstje verder af. De werken in de Vijfwegenstraat en Kachtemstraat worden verder afgehandeld. Daarbij zal in de Vijfwegenstraat op een bepaald moment een omleiding gelden waarbij je vanuit Emelgem de centrumbrug niet meer zal kunnen oprijden, maar er blijft wel altijd één kant van de weg open.” Ook de werken aan de Noordkaai gaan verder. “Tot aan het brugje van de skiclub doen wij die, verderop is het het gewest dat aan zet is. Ook daar zal er doorgaand verkeer zijn, maar er komen wel lichten om het verkeer alternerend door te laten.”

Op de Wijk Haverhof in Kachtem was er een online participatietraject en mochten de bewoners aangeven hoe ze hun wijk graag zagen evolueren. Er moeten daar ook rioleringswerken gebeuren en het studiebureau gaat met de suggesties van de bewoners aan de slag om tot een voorontwerp te komen. Dat wordt nog teruggekoppeld naar de commissie. De werken in Becelaeres Hof zitten op schema, daar worden dit jaar de nutsleidingen aangepakt. En in de Marelputwijk is er al een eerste ontwerp voor de riolerings- en aanpassingswerken.

In de Katteboomstraat loopt momenteel een test met een tractorsluis die is aangebracht ter hoogte van de Winkelhoekstraat. “We zouden die weg graag een fietsbestemming geven. De fietsers uit de richting Lendelede zouden nadat ze van de ovonde komen en via een stukje langs de Rijksweg zo via de Katteboomstraat richting VTI en Emelgem kunnen rijden. Het autoverkeer kan via de Lendeleedsestraat rijden, die is ook aangepast en daar geldt ook een snelheidsbeperking.”

(WVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.