Archeologisch onderzoek eerste stap in heraanleg verkeerswisselaar A19-R8

Het archeologisch vooronderzoek, in aanloop naar de heraanleg van de verkeerswisselaar, is deze week gestart. © SLW
Stefaan Lernout

De symbolische eerste spadesteek van de heraanleg van de verkeerswisselaar A19-R8 in Wevelgem is deze week gegeven. Het betreft enkel nog maar het archeologisch onderzoek, een verplichte tussenstap in de aanloop naar de start van de eigenlijke werken. Een 25 jaar oud probleemdossier komt zo uiteindelijk tot een oplossing.

Eindelijk gebeurt er wat rond de aansluiting van de A19 en de R8 in Wevelgem/Bissegem. Het knooppunt waar de A19 op de R8 aansluit, zorgt al lang voor problemen. Het is dan ook ongezien dat een stroom verkeer die van de A19 komt of ernaar toe wil, de drukke ringweg moet dwarsen. Wekelijks gebeurt er wel een ongeval.

De oplossing – er komt op termijn een trompetaansluiting waarbij de verkeerstromen ongehinderd in alle richtingen vlot kunnen verlopen – ligt al 20 jaar op tafel. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) moest de laatste jaren nog drie obstakels overwinnen.

Er moesten nog onteigeningen gebeuren van 4 hectare groen en landbouwgrond, er moest nog een archeologisch vooronderzoek plaatsvinden en de omgevingsvergunning moest nog getekend worden door Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving. Dat laatste gebeurde onlangs in juli. Ondertussen werd eind vorig jaar de nodige grond onteigend op Wevelgems en Kortrijks grondgebied.

Gunningsprocedure is gestart

Deze week is dan het archeologisch vooronderzoek gestart dat uitgevoerd wordt door ABO Archeologie.

“Maandag is men begonnen met sleuven te trekken in de Gullegemstraat”, bevestigt Evelien Vandecaetsbeek van AWV. Dat onderzoek wordt afgerond en vandaag, woensdag, starten we eenzelfde onderzoek aan de andere kant van de ring in de Koffiehoekstraat in Bissegem. Dat zal drie weken in beslag nemen.”

Bij grote werken wordt er steeds een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Het is dus niet zo dat ze verwachten iets te vinden, hoewel er door de nabijheid van het vliegveld wel nog oorlogsmateriaal in de grond kan zitten, bijvoorbeeld. Een precieze datum waarop de eigenlijke werken zullen starten kan AWV nog niet geven.

Gunningsprocedure

“De gunningsprocedure is opgestart”, vervolgt Evelien Vandecaetsbeek. “We hopen eind dit jaar of begin volgend jaar de aannemer te gunnen. Maar dan moeten we nog met de aannemer de fasering en de timing bepalen. Dan pas kunnen we communiceren over de te verwachten hinder en de planning naar bewoners en gebruikers toe. De werken zullen starten in 2022 maar wanneer precies, daar kunnen we momenteel nog niets over zeggen.”

We zullen met zijn allen nog een tijdje die gevaarlijke U-bocht over de ring moeten maken, maar er schijnt licht aan het eind van de tunnel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.