Wegenbouwprojecten lopen vertraging op door corona, maar zijn intussen heropgestart

Parlementslid Brecht Warnez. © Nele
Redactie KW

Heel wat wegenwerken van de Vlaamse Overheid liepen vertraging op door de coronacrisis. De werven werden door de aannemers stilgelegd en dat door diverse redenen. Intussen zijn de wegenwerken weer actief of worden ze heropgestart, waaronder ook de Beernemsteenweg in Wingene.

Het was parlementslid Brecht Warnez die de vraag stelde aan Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters over hoe de situatie omtrent de wegenwerken en corona is. Zij maakte bekend dat er in West-Vlaanderen minstens 35 verschillende wegenwerken van de Vlaamse Overheid vertraging hebben opgelopen in verschillende gemeenten. Zelf heeft de overheid geen enkele werf stilgelegd. Heel wat werven werden door de aannemers stilgelegd door onder andere te weinig personeel of een gebrek aan bouwmaterialen. Net zoals in vele sectoren konden veel aannemers enige tijd niet of moeilijk doorwerken door de verplichte maatregelen.

Brecht Warnez: “Sommige wegenwerken zijn later opgestart, andere lagen enige tijd stil of werden vertraagd uitgevoerd of uitgesteld. Veel wegenwerken zijn ondertussen weer actief of worden weer heropgestart. Er zijn bij de heropstart met de sector duidelijke regels afgesproken in een memorandum. Denk maar aan voldoende afstand houden of zorgen voor de nodige beschermingsmiddelen waar die afstand niet gegarandeerd is. De aannemers doen hun uiterste best om de arbeiders in goede omstandigheden hun werk te laten uitvoeren.”

Ook de overheid spant zich in en voorziet de mogelijkheid tot tussentijdse betalingen, korte betalingstermijnen, het afzien van vertragingsboetes, het gebruik van voorschotten en een tussenkomst in de meerkost voor het woonwerkverkeer door de social distancing.

Oproep tot heropstart

Vanuit de overheid werd een oproep gelanceerd om zoveel mogelijk werken te heropstarten. Doordat er minder verkeer is, is het veiliger werken en ook voor de weggebruiker is dit beter omdat er minder kans is op files.

“Door de heropstart kunnen we verder bouwen aan verkeersveiligheid in onze provincie. Het blijft een belangrijke taak van Vlaanderen om de gewestelijke wegen verkeersveilig te maken en waar nodig extra fietspaden aan te leggen en voor andere wegaanpassingen te zorgen.”

Ook de werken in de Beernemsteenweg werden eind april, na een onderbreking, weer opgestart. Op maandag 25 mei gaat de volgende ingrijpende fase van start. De zone tussen de Gravestraat en de Schaapsdreef ter hoogte van het industrieterrein in Wildenburg is intussen bijna klaar. Rond half mei worden de laatste werken aan de rijweg uitgevoerd. Daarna wordt er verdergewerkt aan het nieuwe fietspad. Dat wordt naast de weg in de berm aangelegd.

Afgesloten voor alle verkeer

Vanaf maandag 25 mei voert de aannemer werken uit in de omgeving van het kruispunt van de Beernemsteenweg met de Peerstalstraat. De werken op het kruispunt zelf, met impact op het verkeer van en naar Hertsberge, worden vermoedelijk in de week van 8 juni afgerond. De werken op de Beernemsteenweg vanaf het kruispunt met de Peerstalstraat tot huisnummer 21 duren tot begin september.

Tijdens deze werken is de rijweg plaatselijk onderbroken voor alle verkeer. Tijdens dezelfde periode, vanaf eind mei tot begin september, wordt er ook gewerkt in de zone van de Beldelfstraat richting de Schaapsdreef. Ook hier is de rijweg plaatselijk afgesloten voor alle verkeer.

(NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten